PRIMILI STE DRUGU DOZU VAKCINE I DOBILI KOVID? Dr Gnjatović objašnjava zbog čega se to dešava

Novosti online

15. 03. 2021. u 11:22

INFEKCIJA korona virusom posle primanja prve doze vakcine nije retkost, ali i ako dobijete punu dozu cepiva i zarazite se neposredno posle toga to ne bi trebalo da vas čudi.

ПРИМИЛИ СТЕ ДРУГУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ И ДОБИЛИ КОВИД? Др Гњатовић објашњава због чега се то дешава

Foto Ž. Knežević

Kako je za TV Prva objasnila dr Marija Gnjatović, saradnica Instituta za primenu nuklearne energije, vakcini je potrebno vreme da počne da deluje.

- Pun imunitet posle dve doze Sinofarm vakcine, koju je primio najveći broj građana, nastupa posle oko mesec dana – kaže Gnjatović.

- Znam da ima prijavljenih slučajeva da su se građani zarazili između primanja dve doze ili neposredno posle primanja druge doze, ali za sada nema informacija da među ležećim pacijentima ima onih koji su se zarazili, a da je prošlo dovoljno vremena od druge doze vakcine.

Ona ističe da je očekivano da postoji mogućnost zaraze ako ste „pokupili“ virus nekoliko dana posle druge doze.

- Ne sme se dovesti u pitanje kvalitet vakcina zbog toga, već jednostavno još nema mehanizma koji će vas štititi dok se ne razvije imuni odgovor posle vakcinisanja – naglašava Gnjatović.

Kod onih koji su primili prvu dozu, pa preležali bolest, za sada je preporuka da prime drugu dozu kada se oporave.

Kako je rekao epidemiolog dr Predrag Kon, ukoliko vam se to dogodi trebalo bi da sačekate mesec dana od potpunog ozdravljenja da biste primili drugu dozu vakcine.

Na pitanje da li treba vakcinisati decu, dr Gnjatović kaže da postojeće vakcine tek treba prilagoditi mlađim uzrastima, a potom i dozu.


- Sa vakcinama kojima se trenutno raspolaže ne treba razmišljati o vakcinisanju dece, najvažnije je da se vakcinišu stariji, tako štitimo i njih - objašnjava Gnjatović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)