DRŽAVA MI KAŽE DA NE POSTOJIM: Tomislav Kristić nema pravo na dokumenta

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

08. 03. 2021. u 10:20

KADA je izašao iz zatvora, prošle godine, Tomislav Kristić (57) iz Kragujevca nije ni slutio da će postati nevidljiva osoba, bez državljanstva i ličnih dokumenata, bez mogućnosti da se oženi, zaposli, leči...

ДРЖАВА МИ КАЖЕ ДА НЕ ПОСТОЈИМ: Томислав Кристић нема право на документа

Foto Privatna arhiva

Budući da ga prepoznaje samo kazneni sistem, ispada da može samo da sedi u zatvoru, bez šanse za resocijalizaciju.

Tomislav je do osme godine živeo sa ocem i sestrom u Derventi, u Bosni, pošto ih je majka naustila i odselila se u Kragujevac. Kada mu je otac poginuo na radu, tetka je odvela sestru i njega kod majke.

- Majka je imala novu porodicu i nije brinula o meni. Vaspitavala me je ulica, pa me je centar za socijalni rad smestio u dom za decu bez roditeljskog staranja - kaže Tomislav za "Novosti".

Iz jednog doma ubrzo je zbog krađa završio u drugom, ali vaspitno-popravnom, u Kruševcu.

Usledila su najrazličitija krivična dela, neka vrlo teška, zbog kojih je u više navrata u zatvoru boravio ukupno 35 godina. Kristić ne krije svoju kriminalnu prošlost, ali veruje da zaslužuje novu šansu i pošten posao.

- Prošlog avgusta izašao sam iz zatvora i kada sam hteo da produžim ličnu kartu, rekli su mi da ne mogu jer nemam srpsko državljanstvo, već bosansko. Bio sam u šoku jer od detinjstva živim u Srbiji. Kao srpski državljanin sam i osuđen. U zatvoru sam glasao kad su bili izbori. Prošle godine dobio sam, kao i ostali građani, 100 evra. Pokušao sam da se žalim zbog lične karte, ali od dokumenata još ništa - kaže Tomislav.

SLIČAN SLUČAJ U NOVOM SADU

MILAN Radojev, pravni savetnik u "Praksisu", kaže da se takvi problemi dešavaju kada se raspadne država:

- Imali smo sličan slučaj dva brata iz Novog Sada, koji su morali da podnesu prvo zahtev za bosanski pasoš, pa tek onda za upis u naše državljanstvo.

Bez lične karte on ne može da konkuriše za posao, ne može da se vakciniše, ne može da se oženi ženom sa kojom živi u vanbračnoj zajednici i za četiri meseca očekuju bebu. Ne može čak ni da prizna očinstvo. Da konkuriše za srpsko državljanstvo, nema para, a ne može ni u Bosnu po izvod iz matične knjige rođenih jer ne može da izvadi pasoš.

Foto Privatna arhiva

- Imam srpski matični broj i u presudi piše da sam srpski državljanin. Ja za drugu državu ne znam. Ne znam ni od čega ću dete da izdržavam ako ne mogu da se zaposlim, ni da konkurišem za pomoć. Kiriju i komunalije plaćam od povremenih poslova koje obavljam na crno. Poslednju ličnu kartu izvadio sam 1997. i važila je 10 godina. Posle toga nisam imao dokumenta u zatvoru - kaže Kristić.

Vladimir Lukić iz kraljevačkog ogranka "Praksisa", organizacije specijalizovane za pomoć ljudima bez dokumenata, posebno romske nacionalnosti, upoznat je sa njegovim slučajem. Kaže da je Tomislav na ivici da postane apatrid, a situacija je komplikovana jer nema precizne podatke o roditeljima, budući da je rano ostao bez njihovog staranja:

- Problem je što sistem tera ovog čoveka da ostane u sivoj zoni. On postoji kada treba da služi kaznu ili da glasa, ali ne i kada treba da ostvari ustavom zagarantovana prava.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)