SRBI U GRČKOJ: Preživeli smo bombardovanje, sada i zemljotres, još samo vanzemaljce!

Novosti online

03. 03. 2021. u 16:16

СРБИ У ГРЧКОЈ: Преживели смо бомбардовање, сада и земљотрес, још само ванземаљце!

Foto: Tanjug/AP

„PREŽIVELI smo bombardovanje, sada ovo, još samo vanzemaljce!“, kaže Angelina Božić iz Larise, nakon snažnog zemljotresa jačine 6 stepeni po Rihteru, koji je pogodio Grčku oko 11 sati.

Epicentar potresa bio je 121 kilometar jugozapadno od Soluna i 24 kilometra od Larise, na dubini od 20 kilometara.

Angelina je udata za Grka i majka je dvoje gimnazijalaca, a na naše pitanje da li se uplašila kaže da se nakon bombardovanja ne boji zemljotresa.

PREŽIVELI SMO I ZEMLJOTRES, JOŠ SAMO VANZEMALJCI

„Sada je sve u redu“, kaže nam i objašnjava da je zemljotres bio veoma plitak, površinski, što i jeste razlog da se tako jako osetio.

„U Larisi se baš dobro osetio zemljotres. Bilo je strašno, u kući je sve popadalo i tih 6 stepeni Rihtera osetilo se kao da je bilo 10. Narod je još napolju, a deca su u dvorištima škola. Nisu ih pustili da se vrate kući jer nisu sigurni da li su im roditelji tamo, pa da ne budu sami. Katastrofa je, ne znamo šta se dešava tamo gde je epicentar, u selu gde ima i starih kuća“, objašnjava Angelina.

U trenutku dok sa nama razgovara kaže da se oseća novi potres.

„Evo sada, u ovom momentu, ponovo je jedan jak zemljotres. Sve se opet ljulja. Ovo će da potraje verovatno i ceo dan, a još ne znamo da li ćemo ostati na ulicama“, kaže naša sagovornica koja nam je nešto kasnije javila da su dobili poruku od „Zaštite građana“ da ostanu na ulici jer se očekuje još jači potres.

Foto: Tanjug/AP

LJubica Pokrajac, nastavnik u srpskoj školi u centralnoj Grčkoj za Sputnjik kaže da se zemljotres osetio i kod njih u Velestinu, koji se nalazi na autoputu, na skretanju za Volos.

„Ja ovakav zemljotres nisam odavno osetila. Baš se dobro zaljuljalo, ali nije bilo štete. U tom trenutku smo se uplašili, ali nije bilo rušenja stvari, samo su se lusteri zaljuljali“, kaže LJubica.

Foto: Tanjug/AP

U trenutku potresa ona je bila kod kuće sa dvoje dece koja su imala on-lajn nastavu.

„Zemljotres su osetili i njihovi nastavnici koji im drže časove preko interneta. Oni su odmah prekinuli nastavu i rekli im da potraže roditelje i da izađu napolje. Ali, dok smo mi stigli do njihovih vrata počelo je da se smiruje, pa mi nismo izlazili napolje, a vidim da nisu ni drugi. Napolju nema komšija, sve je mirno. Čak su i psi bili mirni i nisu alarmirali, iako je nakon prvog bilo još zemljotresa na još manjoj dubini. Ni oni nisu bili slabi, išli su preko 4 stepena Rihterove skale“, objašnjava LJubica i dodaje da se zemljotres osetio i na Halkidikiju i u Skoplju.

Grčki list Katimerini prenosi da se zemljotres osetio i u Atini i drugim delovima zapadne Grčke, a potres se osetio i u Srbiji i Hrvatskoj.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zaplanjac

04.03.2021. 21:04

mnogo se nesto iskomplikovalo na ovoj nasoj jedinoj planeti zemlji,sve je to posledica promene kllime , covecanstvo tu ne moze nesto posebno da uradi.kao sto je da vrati rotaciju za sedam stepeni koji su se desili kada je bio cunami u indijskom okeanu.prosto receno sunce ne sija na istom mestu gde je sijalo pre cunamija ieto ti promena klime.e sada bi trebalo tu biti pametan kako dalje se prilagoditi i kako unapred spasavati zivote u globalu