VISOK STEPEN ZAŠTITE I NAKON PRVE DOZE: Srpska doktorka iznela važne podatke o vakcini Astra Zeneka

Novosti online

25. 02. 2021. u 20:18

ВИСОК СТЕПЕН ЗАШТИТЕ И НАКОН ПРВЕ ДОЗЕ: Српска докторка изнела важне податке о вакцини Астра Зенека

Foto: G.Šljivić

VAKCINA AstraZeneka nedavno je stigla i u Srbiju. Poznata je još i pod imenom oksfordska vakcina, a specijalista za plućne bolesti dr Slavica Plavšić serijom tvitova je objavila informacije koje do sada zna o ovom cepivu.

- Astra Zeneka, vakcina koju je proizvela čuvena britansko-švedska multinacionalna kompanija sa sedištem u Engleskoj, u saradnji sa Oxfordom, praćena je dosta kontraverznim informacijama i studijama. Mnoge od njih se smatraju više političkim i vezane su za Bregzit, Veliku Vritaniju i njihove odnose sa EU. U svakom slučaju, vakcina je dobila dozvolu za upotrebu u EU i daje se i osobama do 65 god. Princip izrade je najsličniji Sputnjiku V. Smatra je daje visok stepen zaštite ne samo od razboljevanja, već i od zaražavanja, što nije slučaj sa ostalim vakcinama - započela je doktorka, dodajući da će napisati sve što zna i pozvavši druge da dodaju još preciznih podataka, ukoliko ih imaju.

- Procenjuje se da se primanjem ove vakcine rizik od hospitalizacije smanjuje za čak 94-95%. Ono što se zna, i što se već juče i danas pokazalo, je da aplikacija vakcine dovodi, češće nego kod ostalih, do visoke temperature, lokalnih bolova i slično, što prestaje za dan-dva - napisala je doktorka i podatak koji je sigurno najznačajniji.

Ona je pojasnila i zašto se druga doza ove vakcine prima tek posle tri meseca: "Kod ove vakcine antitela se stvaraju jako brzo pa se i imunitet brže razvija. Zato je revakcinacija tek posle tri meseca. Smatra se da su u tom periodu vakcinisani pod velikim stepenom zaštite od oboljevanja od srednje teških i teških oblika bolesti".

Dr Plavšić je takođe istakla da je prema dosad poznatim istraživanjima, ova vakcina efikasna protiv svih sojeva, osim protiv južnoafričkog, gde ispitivanja još traju.

(Mondo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)