DIREKTORKA TORLAKA OBJASNILA ZNAČAJ PROIZVODNJE RUSKE VAKCINE U SRBIJI: Kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje

Tanjug

21. 02. 2021. u 18:28

PROIZVODNJA ruske vakcine Sputnjik V na Institutu "Torlak" značila bi da je ta vakcina u svakom trenutku građanima na raspolaganju, kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti, kaže direkstorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.

ДИРЕКТОРКА ТОРЛАКА ОБЈАСНИЛА ЗНАЧАЈ ПРОИЗВОДЊЕ РУСКЕ ВАКЦИНЕ У СРБИЈИ: Континуитет имунизације никада не би био доведен у питање

Foto N. Skenderija

Stoiljković je za RTS rekla da bi proizvodnja vakcina omogućila zdraviju populaciju.

- Što se lekara tiče, njima bi takođe preventivom odnosno vakcinisanjem stanovništva posao bio znatno olakšan, došli bi do toga da su mnogo manji napori, mnogo lakše kliničke slike, što bi za državu sve zajedno značilo zdraviju i uspešniju populaciju- objasnila je direktorka Instituta "Torlak".

Ona je dodala da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu "Torlak" počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V.

- Prva faza obuhvata proizvodnju finalnog glota i finalnog proizvoda, što praktično znači punjenje i pakovanje vakcine. To znači da će se taj deo proizvodnog procesa odigravati na Institutu ''Torlak''. Kojom brzinom ćemo ići zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine- objašnjava Stoiljković.

Na pitanje šta nam je sve potrebno za drugu fazu proizvodnje koja podrazumeva celokupan proces proizvodnje, kaže da se još o tome nije razgovaralo.

- Za drugu fazu potrebno je da pre svega započnemo razgovore u vezi s tim, mi o tome još nismo pričali to je praktično pocetak proizvodnje ove vakcine. Da bi do toga došlo moramo da preuzmemo tehnologiju, moramo da napravimo nove pogone, da ih obezbedimo sa opremom i sistemima i odgovarajuće obučenim kadrom- poručila je direktorka Instituta "Torlak".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Drrrrr

21.02.2021. 20:19

Ovo je poslednja njena izjava na mestu direktorke. Torlak je vlasnistvo zapada, Torlak je vlasnistvo nekijh tamo. Predali smo im ga. Niko nam nikada nije objasnio zasto je to uradjeno. A morace da nam objasne jer jer je Torlak gradio godinama Srpski narod. Mislim da ce Tadic Zivkovic Djilas Pajtic i ostali kopati po kontejnerima posle te presude. Torlak ce ih dovesti do kontejnera. Njihov stav prema Torlaku je zlocin protiv Srpskog naroda.