"DOK SAM ŽIVA NEĆU ZABORAVITI EKSPLOZIJU" Preživeli pamte napad na autobus Niš ekspresa, sutra pomen u Lapljem selu

D.Zečević

15. 02. 2021. u 14:33

U ORGANIZACIJI kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije sutra, 16. februara u 11:00 časova u crkvi svete Petke u Lapljem selu biće održan pomen žrtvama terorističkog napada na autobuse NIŠ ekspresa.

ДОК САМ ЖИВА НЕЋУ ЗАБОРАВИТИ ЕКСПЛОЗИЈУ Преживели памте напад на аутобус Ниш експреса, сутра помен у Лапљем селу

Foto: KFOR

Nakon pomena, održaće se kratak poetski čas posvećen stradalima. Naime, tog 16 februara 2001 godine u jutarnjim satima, miniran je prvi u koloni od pet autobusa Niš-ekspresa koji su raseljenim Srbima iz centralne Srbije krenuli put Gračanice.

U tom terorističkom napadu nedaleko od administrativnog prelaza Merdare na kojem se nalazio punkt britanskih vojnika KFOR-a nastradalo je 12 a teško povređeno 43 Srba.

- Nikada dok sam živa neću zaboraviti eksploziju koja je bila strahovita. Od siline detonacije autobus je bukvalno prepolovljen a putnici koji su bili u prvom delu nastradali su na licu mesta. Odmah sam se setila porodice Cokić, Snežane i Nebojše sa dvogodišnjim sinom Danilom koji su krenuli u Lipljan kod rodbine da proslave rođendan ove mlade žene koja je bila u osmom mesecu trudnoće - priseća se za "Novosti" Gordana Đorić, jedna od putnica ovog autobusa i sama teško povređena.

Pored tročalne porodice Cokić u ovom terorističkom napadu poginuli su i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Nalogodavci i vinovnici ovog zločina jednog od težih po dolasku međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji nikada nisu odgovarali a jedini osuđen prvostepenom  presudom Fljorim Ejupi osuđen je na 40 godina zatvora ali je odlukom Vrhovnog suda oslobožen usled navodnog nedostatka dokaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna