"TORLAK" OD MAJA PUNI "SPUTNJIK V": Dogovorena prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv kovida u Srbiji

B.RADIVOJEVIĆ

13. 02. 2021. u 10:30

TORLAK" će proizvoditi ruski "sputnjik V", a prva faza koja je juče odobrena i podrazumeva punjenje i pakovanje ove vakcine, mogla bi da počne za dva-tri meseca.

ТОРЛАК ОД МАЈА ПУНИ СПУТЊИК V: Договорена прва фаза производње руске вакцине против ковида у Србији

Foto I. Marinković

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je ruska delegacija, koja je u četvrtak doputovala u Beograd, zadovoljna onim što je juče videla u "Torlaku".

- Prva faza je preliminarno odobrena, pismeni izveštaj ćemo dobiti za nekoliko dana - rekao je Popović koji je sa timom ruskih stručnjaka obišao laboratoriju "Torlak".

Ova faza proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na "Torlaku", pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i u regionu. Popović kaže da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na "Torlaku".

Nenad Popović, Foto Tanjug

U toj grupi biće jedan od glavnih tehnologa iz "Gamaleje" koji je nadzirao proizvodnju vakcine u svim fabrikama dosad.

- Što se tiče druge faze, potrebno je još nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća - rekao je Popović. - Potrebno je mnogo umešnosti i brzine da se obezbedi oprema za drugu fazu. Verujemo da ćemo, uz čvrsto obećanje predsednika Vučića da će učiniti maksimum da dobijemo sve što je neophodno, za sedam do devet meseci pokrenuti proizvodnju u "Torlaku".

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković kaže da ta ustanova poseduje tehničko-tehnološke uslove za proizvodnju vakcine "sputnjik V" u šta su se uverili i ruski stručnjaci.

- Imamo tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne vakcine, kao i za deo njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju - kaže Stoiljkovićeva. - Posedujemo linije koje imaju mogućnost za punjenje u različite vrste kontejnera, a svaka tehnologija može da se prilagodi na odgovarajući način i za odgovarajuće potrebe.

U Srbiji je dosad vakcinisano više oko 584.000 stanovnika, ali u bolnice poslednjih dana stiže sve više pacijenata sa teškom formom kovida 19. Lekari tvrde da je to direktna posledica popuštanja discipline u poštovanju mera, i lažnog osećaja sigurnosti koji mnogi imaju čim prime vakcinu. Zato smo sa novih 1.928 slučajeva infekcije, 16 smrtnih ishoda i povećanjem broja hospitalizovanih na 3.832, opet na epidemiološkoj klackalici.

Vera Stoiljković, Foto N. Skenderija

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti, kaže da je sada prelomni trenutak da se situacija stabilizuje ili da sklizne u još težu.

Na jučerašnjem sastanku direktora kovid-bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom dogovoreno je da se tokom praznika dupliraju smene u kovid-ambulantama, jer se očekuje povećanje broja pregleda.

- Zabrinuti smo zbog porasta broja novozaraženih, nakon trenda opadanja - kaže Stevanović.

- Iz kovid-sistema su izašli KBC "Zvezdara" i KBC "Bežanijska kosa", a, nažalost nema mogućnosti da još neka bolnica pređe u redovan režim rada. Sada su kod pacijenata teže kliničke slike sa neizvesnijim ishodom lečenja. Primećeno je da jedan broj inficiranih ima konekcije sa slobodnim aktivnostima, zimovanjima, skijanjem, kao i da disciplina popušta.

SARADNjA Ruski stručnjaci juče sa srpskim kolegama u Beogradu, Foto D. Milovanović

Zbog toga će već od danas biti pojačane kotrole poštovanja mera u celoj zemlji, a naročito u zimskim turističkim centrima, koji će pod posebnom lupom biti za praznike. Nova sednica Kriznog štaba, na kojoj će medicinski deo tražiti pooštravanje mera, još nije zakazana. To ne sprečava lokalne krizne štabove da zbog pogoršanja situacije na svojoj teritoriji, donose odluku o skraćivanju radnog vremena ili privremenom zatvaranju restorana.

- Uveliko se razmišlja o zaoštravanju mera, ali još nemamo jasne podatke da bismo mogli da insistiramo na Kriznom štabu - kaže dr Predrag Kon, epidemiolog.

- Zbog praznika će testirati manje ljudi pa ćemo imati pad zaraženih, ali to neće biti realan odraz situacije. Rizik od zaražavanja sada je značajno veći nego pre desetak dana, jer u proseku dnevno imamo 1.980 zaraženih, a očekujemo da će doći do daljeg povećanja.

NOVI TALAS MOŽE BITI TEŽI

MARIJAN Ivanuša, direktor SZO u Srbiji, kaže da se pažljivo prate novi tipovi virusa, i da su sve preventivne mere, iako je u toku vakcinacija, neophodne. To potvrđuje i primer Izraela, gde je prvu dozu vakcine već primilo dve trećine stanovnika, ali ima i najviše zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Ako ne ispratimo mere, možemo očekivati sledeći talas koji može biti loš - kaže Ivanuša.

Ivanuša kaže da nema uslova za uvođenje kovid-pasoša jer nema dovoljno ni naučnih dokaza koji bi potvrdili da vakcina sprečava asimptomatsku zarazu i prenos sa zaražene na nezaraženu osobu.

Sve što smo postigli dobrim planom imunizacije, koji hvali i Evropa, može da se pokvari nedisciplinom, upozorava pukovnik Ivo Udovičić, komandant VMC "Karaburma":

- Situacija je teška. Neću da plašim nikoga, ali ovo nije ni obična epidemija, niti običan grip. To dobro zna 100.000 zaposlenih u zdravstvu koji su već 11 meseci u kovid-zonama.Poslednjih nedelju dana raste broj pacijenata u bolnicama. "Karaburma" je opet puna, "Zemun" se puni, i u "Batajnici" ima više pacijenata. Plašimo se da ćemo bolnice koje su se vratile na redovan režim rada treći put morati da uključujemo u kovid-sistem.

Foto I. Marinković

Lekare zabrinjava i to što mnogi građani ne shvataju da prva doza vakcine ne garantuje zaštitu, i što odmah nakon vakcinacije osećaju lažnu sigurnost.

- Jedna doza ne štiti dovoljno: još možete i da obolite i da imate tešku kliničku sliku, kao i da prenesete infekciju. Tek dve nedelje posle druge doze možete da budete sigurni da nećete morati na intenzivnu negu. Ali ali i tada je moguće obolevanje i širenje virusa - kaže dr Udovičić.

KUSTURICA PRIMIO RUSKO CEPIVO

REDITELj Emir Kusturica primio je rusku vakcinu protiv korone "sputnjik V", i 17. februara će dobiti i drugu dozu, prenosi Rossotrudničestvo.

Foto Ž. Knežević

- Beogradska elita, bliska Zapadu, veruje u vakcine "Fajzera" i "Moderne", ali ja mislim da 80 odsto Srba veruje Rusima i efikasnosti vakcine "sputnjik V" - citira reditelja Rossotrudničestvo. - Oni znaju da je to najbolja vakcina i nadaju se da će je biti više u Srbiji. Ta vakcina je za nas najvažnija.

Masovna imunizacija neće se prekidati ni tokom praznovanja Sretenja. Termini zakazani za 15. i 16. februar, ni za vakcinaciju, ni za revakcinaciju, neće se odlagati.

Vakcina ima dovoljno. Premijerka Ana Brnabić očekuje da do kraja februara Srbija dobije vakcinu i četvrtog porizvođača, britansko-švedske "Astra Zeneke".

- Očekujemo da će stići između 120.000 i 150.000 doza vakcina tog proizvođača, a revakcinacija za one koji prime "Astra Zenekinu" vakcinu je tek posle 12 nedelja. Čekamo zvaničnu potvrdu od "Astra Zeneke" - rekla je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024