REVIZORI NAŠLI PROPUST U 47 OPŠTINA: Svaki treći grad bez ličnog pratioca

B.Caranović

26. 01. 2021. u 16:20

РЕВИЗОРИ НАШЛИ ПРОПУСТ У 47 ОПШТИНА: Сваки трећи град без личног пратиоца

Foto AP

ČAK 47 gradova i opština, što je trećina u Srbiji, u 2019. godini nije imalo uspostavljenu uslugu socijalne zaštite - lični pratilac deteta. Ovo je juče potvrdio predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović.

Da su gradovi i opštine efikasnije preduzimale aktivnosti na obezbeđivanju usluge ličnog pratioca deteta veći broj dece kojima je potrebna podrška za efikasnije uključivanje u zajednicu i sistem obrazovanja dobio bi pratioca, ocenila je DRI prilikom predstavljanja izveštaja u kojem je analizirano "Obezbeđivanje usluge u oblasti socijalne zaštite - Lični pratilac deteta".

Konretnim subjektima revizije, gradovima Beogradu i Kragujevcu odnosno opštinama Apatin i Smederevska palanka čiji je rad analiziran u periodu od 2017. do 2019. godine, upućene su ukupno 23 preporuke.

Preporukama se ukazuje na neophodnost boljeg normativnog uređenja, planiranja sredstava, izbor organizacije koja pruža usluge i obučenost pratilaca, povećanju efikasnosti rada interresornih komisija i načina praćenja realizacije, kontrole i izveštavanja.

Šef revizorskog tima Svetlana Vrcelj Milanović ocenila je da kontrolisani subjekti nisu preduzeli sve neophodne aktivanosti na uspostavljanju usluge lični pratilac deteta jer osim Beograda koji ima odgovarajuću odluku Kragujevac i Apatin je nemaju a Palanka je odluku donela tokom revizije.

Ona je rekla da Kragujevac i Apatin nisu planirali sredstva za ovu uslugu socijalne zaštite, da je Palanka planirala sredstva ali na pogrešnom, programu obrazovanja, dok Beograd svake godine povećava novčani iznos i broj dece koji je obuhvaćen. Istakla je da su se roditelji najčešće žalili na liste čekanja i navela da se u Beogradu na toj listi na kraju 2019. godine nalazili 393 dece od kojih se 30 posto tamo našlo 2016. godine.

Usluga ličnog pratioca deteta najnerazvijenija je u Južnoj i Istočno Srbiji gde je 48 odsto opština i gradova nije ni uspostavilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)