HRVATI BELOM KNJIGOM BRANILI STALJINIZAM: Prilozi za istoriju obračuna CK SKH sa „kulturnom kontrarevolucijom“ i srpskim intelektualcima

Specijalni dodatak

19. 01. 2021. u 17:14

OSAMDESETE godine prošlog veka, neposredno posle smrti Josipa Broza, obeležene su hajkama na intelektualce i stvaraoce koji su na bilo koji način obeleženi kao ideološki neistomišljenici.

ХРВАТИ БЕЛОМ КЊИГОМ БРАНИЛИ СТАЉИНИЗАМ: Прилози за историју обрачуна ЦК СКХ са „културном контрареволуцијом“ и српским интелектуалцима

Bela knjiga

Najznačajnija politička epizoda iz toga perioda je skup hrvatskih politički podobnih književnika,kritičara, reditelja, slikara, novinara na kome je obelodanjena crna lista ideoloških grešnika.

U ovom dokumentu, docnije nazvanom Bela knjiga, koji je sačinio ondašnji partijski ideolog Stipe Šuvar sa svojim saradnicima, od dve stotine ideološki nepodobnih intelektualaca, sto osamdeset je iz Beograda i Srbije.

Na hrvatskoj crnoj listi nema nijednog Muslimana, Makedonca, Albanca. Uvršćeno je samo nekoliko nepodobnih Hrvata i nešto više Slovenaca.

BELA knjiga nesumnjivo pokazuje opozicioni kritički stepen srpske inteligencije, ali i jasno antisrpsko usmerenje koje je vladalo na osovini Zagreb – Ljubljana.

Pojava Šuvarove liste koncidira sa pokrenutom inicijativom u srpskim i jugoslovenskim forumima za donošenjem amandmana na Ustav iz 1974. godine kojima bi se bar donekle promenio ponižavajući ustavni položaj Srbije.

Sve se zbivalo po onoj prastaroj formuli - „Drž’te, lopova!“ Lista Stipe Šuvara, reformatora jugoslovenskog školstva, koje je unazadila generacije mladih naraštaja, trebalo je da bude dimna zavesa hrvatskog i slovenačkog separatizma i kao nastavak komunističko-titovske politike: glavna opasnost za opstanak Jugoslavije je srpski nacionalizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri