IZVLAČE 7.500 KUBIKA OTPADA: Radnici "Srbijavoda" i EPS, uz pomoć specijalne mehanizacije, počeli čišćenje Lima kod HE "Potpeć"

A. Rovčanin

12. 01. 2021. u 09:06

MEHANIZACIJA "Srbijavoda" i EPS stigla je juče na Potpećko jezero kod Priboja i započelo se sa uklanjanjem otpada koje je do turbina hidroelektrane "Potpeć" donela reka Lim i tako od prirodnog bisera napravila pravu ekološku bombu.

ИЗВЛАЧЕ 7.500 КУБИКА ОТПАДА: Радници Србијавода и ЕПС, уз помоћ специјалне механизације, почели чишћење Лима код ХЕ Потпећ

Foto A. Rovčanin

Procena je da jezerom trenutno pluta oko 7.500 kubika otpadnog materijala, a pretpostavlja se da je deo težeg otpada potonuo, što će biti provereno čim dozvole vremenske prilike.

- Svo ovo smeće koje se izvuče iz vode će, uz poštovanje svih mera i standarda, biće transportovano na deponiju Duboko kod Užica. Radiće se i prekovremeno, kako bi ovo čišćenje bilo završeno za najviše tri sedmice - kazao je Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode".

EKIPE LOKALNIH SAMOUPRAVA

OSIM mašina "Srbijavoda" i EPS koje su juče započele čišćenje, očekuje se da će uskoro u ovaj važan posao biti uključne i ekipe lokalne samouprave. One će pomagati da se iz "džepova" i rukavaca reke, ukloni otpad koji će biti formirani na vodenoj površini i odvojiće se od "glavnice" smeća prilikom njegovog izguravanja uz pomoć čamaca.

Poplavni talas iz Crne Gore, ovih dana sa sobom donosi i dodatne kubike smeća. Deo tog otpada, potom, nizvodno stiže do Drine i pričinjava velike problemi i HE "Višegrad", što potvrđuje višestruku važnost da se ovaj ekološki problem konačno reši. U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila.

Foto A. Rovčanin

- Ovo je kratkoročno rešenje, a za dugoročno je potreban usaglašen rad sve tri države, Srbije, BiH i Crne Gore, kao i uticanje na svest ljudi, jer su nemar i odnošenje otpada na nesanitarne deponije i napravili ovu ružnu sliku koju smo imali prilike da vidimo kod brane na Potpećkom jezeru. Poslat je plan sporazuma resornim ministarstvima u BiH i Crnoj Gori, čekamo odgovore i nadamo se dobroj saradnji i konačno trajnom rešenju ovog problema, a svi znamo da on nije nastao juče - rekao je Aleksandar Janović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)