NOVI PAZAR PRVI ODUSTAO: Gradovi širom Srbije novac za doček preusmeravaju deci i bolesnima

E. V. N.

16. 12. 2020. u 13:26

ODLUKOM da novac namenjen honorarima pevača i organizovanju dočeka Nove 2016. godine preusmeri za decu bez roditeljskog staranja i socijalno ranjivivim grupama, Novi Pazar je bio prvi grad u Srbiji koji je povukao potez koji sada slede brojni gradovi, a javnost pozdravlja.

НОВИ ПАЗАР ПРВИ ОДУСТАО: Градови широм Србије новац за дочек преусмеравају деци и болеснима

Foto D. Dozet

Inicijativa je tada potekla od gradonačelnika Nihata Biševca, a svake godine se iz gradske kase u te svrhe izdvoji oko milion dinara. Novogodišnje poklone dobija oko 80 mališana.

- Izuzetno sam ponosan, ne samo na ovu našu tradiciju, već i na činjenicu da je ona, kao model dobre prakse, prepoznata od strane drugih gradova i opština - kaže Biševac. - Vodimo socijalno odgovornu politiku i zadovoljstvo nam je, ne samo što smo pre pet godina bili prvi, već i što danas sve veći broj lokalnih samouprava sledi naš primer. Nadam se da će ostali gradovi zadržati ovu praksu i za naredne godine i da odluka da novac od dočeka preusmere u humanitarne svrhe neće biti jednokratna.

Praksu Novog Pazara sledi Kikinda, gde se još pre nekoliko godina odustalo od masovnog slavlja za doček. Ipak, neće izostati ispunjavanje želja koje su mališani uputili Deda-Mrazu u pismima, koja su ubacivana u gradsku "kutiju želja".

- U "kutiji želja" već ima oko 3.000 pisama - izjavio je za "Novosti" gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. - Planiramo da gradski Deda-Mraz podeli oko 4.000 poklona, ukupne vrednosti malo više od milion dinara. Paketiće smo obezbedili uz pomoć donatora.

Odlukom gradonačelnika Subotice Stevana Bakića umesto novogodišnjeg programa koji Grad organizuje svake godine, tri miliona dinara biće ovoga puta usmereni na lečenje dece i omladine, razvoj mladih talenata i stipendije određenog broja studenata. U Vršcu, kako nam je rečeno, još ne razmišljaju o Novoj godini i kako će utrošiti sredstva, koja su za to namenili. Lokalna samouprava je u prethodne tri godine prestala da organizuje doček na Gradskom trgu, već je taj novac preusmerila na paketiće, koje su delili svoj predškolskoj deci u gradu i 22 sela. U svakom se, uz slatkiše, nalazilo po nekoliko igračkica. Ni u Gornjem Milanovcu neće biti organizovanog dočeka, niti ića i pića o trošku Grada. Lane je za honorar Mire Škorić i "Kerbera" potrošeno oko dva miliona dinara, a sada građani zahtevaju da se taj novac uplati za lečenje obolelih sugrađana.

- U budžetu za godinu na izmaku nije planiran novac za doček, pa ne može ni biti preusmeren u druge svrhe - izjavio je Dejan Kovačević, predsednik opštine.

Ni u gradskom budžetu Kraljeva nisu predviđena sredstva za doček Nove godine, te će organizovano slavlje izostati u gradu na Ibru. Poslednji put u najluđoj noći tamo su 2017. na trgu nastupali "Piloti", čiji je koncert plaćen oko 2,5 miliona dinara, a prisustvovalo mu je tek nekoliko stotina Kraljevčana. Bez vatrometa i koncerata ostaje i Smederevo, jer po rečima gradonačelnika Jovana Beča nisu izdvojena sredstva za to.

- Iz gradskog budžeta, preko Centra za socijalni rad, i ove godine izdvojili smo novac za lečenje dece, posebno za one koji boluju od retkih bolesti - naglašava Beč.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista