SVAKI DRUGI ĐAK ODLIČAN U DOBA KORONE: Poslednja generacija malih maturanata bila uspešnija prema ocenama u svedočanstvu od predhodne

B. Borisavljević

15. 12. 2020. u 08:00

SKORO svaki drugi učenik završio je osmi razred sa odličnim uspehom, svaki peti je imao sve petice u đačkoj knjižici, a svaki sedmi je bio vukovac.

СВАКИ ДРУГИ ЂАК ОДЛИЧАН  У ДОБА КОРОНЕ: Последња генерација малих матураната била успешнија према оценама у сведочанству од предходне

foto D. Milovanović

Prosečan uspeh malih maturanata koji su u junu polagali završni ispit je je 4,14, a njihovih godinu dana starijih drugara 4,05. U odnosu na prethodnu generaciju, broj odlikaša je povećan za četiri odsto, podaci su iz Izveštaja o rezultatima završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2019/20. godini, koju je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Statistika beleži da je 45,1 odsto osmaka imalo prosek 4,5 i više, procenat vrlo dobrih ostao je isti kao i godinu dana ranije - 35 odsto, dok je smanjen broj učenika koji imaju dobar i dovoljan uspeh. Tako je u junu sa dobrim uspehom osmi razred završilo 18,9 odsto đaka, što je za četiri odsto manje nego prošle godine, dok je dovoljnih bilo svega 0,7 odsto, a u prethodnoj generaciji 1,2 odsto.

DEVOJČICE bolje od dečaka

UČENICI iz Rasinskog okruga i Beograda na svim testovima imaju natprosečne rezultate, a u periodu od 2014. do 2020. Grad Beograd jedini ima natprosečna postignuća na svim testovima.

Kao i svih ranijih godina, devojčice su uspešnije od dečaka, pri čemu su razlike najveće na testu iz srpskog jezika. Opštine sa najvišim prosečnim postignućem iz srpskog jezika na republičkom nivou su Zvečan, Stari grad, Bački Petrovac, Vračar i Novi Beograd, a najniže prosečno postignuće imaju Vitina, Gora, Lipljan, Medveđa i Kovačica. Iz matematike najbolji rezultat imaju Stari grad, Zvečan, Vračar, Novi Beograd i Bački Petrovac. Na kombinovanom testu najbolje znanje pokazano je u Štrpcu, Bačkom Petrovcu, Starom gradu, Batočini i Kosovskoj Mitrovici.

U izveštaju je primetno i da je smanjen broj učenika koji imaju dvojku iz predmeta koji se polažu na maloj maturi, a više je onih sa upisanim peticama iz matematike, srpskog, istorije, hemije, biologije. Tako je u 2018/19. godini dvojku iz matematike imalo 36,6 odsto osmaka, a u junu ove godine 30,3 odsto, dok se broj učenika sa dvojkom iz srpskog smanjio sa 21 na 16, 8 odsto. Broj đaka sa peticama je skočio sa 34,3 na 37,3 odsto. Pre dve godine, dvojku iz istorije je imalo 21,5 odsto učenika, a lane 15,3, dok je broj petica sa 41,5 porastao na 45 odsto. Oko trećina učenika je u školskoj 2018/19. godine imala dvojku iz hemije, a lane četvrtina.

- Uzroci takvih postignuća mogu biti različiti - povećana motivacija učenika, dodatni napori nastavnika i učenika pred kraj osnovne škole, dodatne aktivnosti učenika van škole, ali i snižavanje kriterijuma nastavnika za određene ocene - navodi se u izveštaju.

OBUĆAR I STOLAR PO DUALNOM MODLU

U PONUDI za dualno obrazovanje od sledeće školske godine biće novih pet obrazovnih profila, saopštila je juče Privredna komora Srbije (PKS) i pozvala poslodavce da se uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti. Na inicijativu privrede biće uvedeni profili tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe. Na sajtuportal.dualnoobrazovanje.rs poslodavci mogu podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja. Odobrenje za nove profile treba da da Ministarstvo prosvete. Trenutno oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila, navodi PKS.

foto D. Milovanović

- Ove godine treba uzeti u obzir i epidemiološku situaciju vezanu za virus korona i specifične okolnosti u kojima se odvijala nastava.

Upoređivanjem rezultata završnog ispita poslednje dve generacije osmaka, samo je na kombinovanom testu primetno odstupanje, što se može opravdati težim zadacima. Na junskoj maturi učenici su iz srpskog imali u proseku 11,18 poena, iz matematike 11, a na kombinovanom 14,17. Prethodne godine prosek iz srpskog je bio 11,92, iz matematike 10,46 i iz kombinovanog testa 11 bodova, od maksimalnih 20.

VUKOVACA NAJVIŠE U LESKOVCU

NAJIŠE vukovaca bilo je školskoj upravi Leskovac - 21,7 odsto, slede Niš 18,3, Kosovska Mitrovica 15,9 i Jagodina 15,7, a najmanje u školskim upravama Valjevo 9,2, Užice 10 i Čačak 10,1. Najmanje prosečno postignuće vukovaca beleži se u Kosovsko-pomoravskom i Kosovskom okrugu, a najveće u Beogradu i Rasinskom okrugu. Vukovci u nekim okruzima nisu dostigli ni republički prosek na kombinovanom testu. Iz srpskog je čak 27 odsto vukovaca bilo ispod proseka u Kosovsko-pomoravskom okrugu, a iz matematike 46 odsto.

U izveštaju se navodi da postoji velika razlika u znanju koje na maloj maturi pokažu učenici koji su imali iste ocene iz određenog predmeta, ali i da postoje đaci koji imaju različite ocene, a na maturi osvoje isti broj poena. To znači da, na primer, učenik sa trojkom u nekoj školi postiže isti rezultat kao učenik sa peticom u nekoj drugoj osmoletki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu