NEKI SU NA RESPIRATORIMA: "Van stroja" zbog korone 3.092 zdravstvena radnika

Tanjug

13. 12. 2020. u 19:52

НЕКИ СУ  НА РЕСПИРАТОРИМА: Ван строја због короне 3.092 здравствена радника

Foto D. Milovanović

U SRBIJI su trenutno "van stroja" 3.092 zdravstvena radnika. Oni su u izolaciji zbog pozitivnog testa na virus korona ili su imali rizične kontakte, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Velika većina zaraženih zdravstvenih radnika je na kućnom lečenju, dok su 83 morala na bolničko lečenje zbog ozbiljnosti kliničke slike.

Lekaru danima upozoravaju da je sistem prenapregnut zbog velikog broja zaraženih virusom korona kojima je potrebno bolničko lečenje i apeluju na građane da poštuju mere.

Sve je više zaraženih zdravstvenih radnika, a svako „iskakanje“ predstavlja ozbiljan organizacioni problem za kovid bolnice.

Zamenica direktora Infektivne klinike KCS dr Ivana Milošević u petak je rekla da danima imaju vise od 400 pregleda u prijamno-trijažnoj kovid ambulanti i da su svi pacijenti koji se leče u toj bolnici na kiseoničkoj terapiji.

Sve je vise i zaraženih zdravstvrenih radnika, a Milošević je navela da su i lekari na respiratorima zbog korone i da se strašno brine za svoje kolege.

- Da li je važnije da se ode na skijanje ili doček Nove godine ili da ostanemo zdravi. Nemojte se izlagati virusu, molim vas poštujte mere, ne možemo još dugo ovako da izdržimo - apelovala je Milošević.

I njen kolega, potpukovnik dr Ivo Udovičić, komandant VMC Karaburma, rekao je da kovid bolnica na Karaburmi ima dosta problema u radu, jer je dobar deo zdravstvenog osoblja zaražen, što sa VMA, što iz civilnog sistema.

- U jednom trenutku imali smo 15 lekara na lečenju, što sa VMA, što iz okoline. Najteže je kada lečite nekog koga dobro poznajete, ko je sa vama radio u kovid sistemu, ko je vama blizak. To sve treba preživeti - rekao je Udovičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)