PETKOVIĆ NA KOSOVU: Obišao manastir Banjska i kompleks Rajska Banja (FOTO)

Novosti online

07. 12. 2020. u 16:15

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković svoj prvi dan posete severu Kosova završio je posetom manastiru Banjska i kompleksu Rajska Banja. U manastiru Banjska Petković je razgovarao sa vladikom Raško-prizrenskim Teodosijem, a zajedno su najavili nova ulaganja u crkve i manastire na Kosovu i Metohiji.

ПЕТКОВИЋ НА КОСОВУ: Обишао манастир Бањска и комплекс Рајска Бања (ФОТО)

Foto Novosti

Vladika Raško-prizrenski Teodosije istakao je da je poseta direktora Kancelarije za KiM ohrabrenje za celokupni narod na Kosovu i Metohiji.

- Veoma je važno da zajedno radimo, zajedno delamo, jer u ovom vremenu je potrebno sačuvati sve ono što smo primili i nasledili, i ne samo to sačuvati već i nadomestiti ono što nedostaje. U proteklih godina mnogo toga je urađeno kako od strane Eparhije tako i uz pomoć vlade Republike Srbije, naročito od Kancelarije za KiM. Primer je Banjska koja je dobila potpuno novo ruho, ako Bog da nastavićemo i sa Bogorodicom Ljeviškom, Gračanicom, Dečanima, Patrijaršijom i sa drugim manastirima koji su simbol našeg ostanka i identiteta na ovim prostorima - rekao je Teodosije. 

Foto Novosti

 

Petković je rekao da država Srbija i SPC predstavljaju dva nesalomiva stuba srpskog opstanka na KiM i da su ta dva stuba vezivno tkivo za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- To znači da ćemo mi i u narednom periodu činiti sve što je do nas da kao Vlada RS podržimo SPC i eparhiju Raško-prizrensku kroz različite projekte, a upravo u ovom srednjovekovnom manastiru mi svedočimo jednom od tih važnih projekata za državu Srbiju , SPC i za sve Srbe - istakao je Petković.

Petković je rekao da država Srbija i SPC predstavljaju dva nesalomiva stuba srpskog opstanka na KiM i da su ta dva stuba vezivno tkivo za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- To znači da ćemo mi i u narednom periodu činiti sve što je do nas da kao Vlada Republike Srbije podržimo SPC i eparhiju Raško-prizrensku kroz različite projekte, a upravo u ovom srednjovekovnom manastiru mi svedočimo jednom od tih važnih projekata za državu Srbiju , SPC i za sve Srbe - istakao je Petković.

Foto Novosti

 

Petković je još jednom ponovio da je Srbiji i srpskom narodu potreban mir.

- Srbima na KiM i uopšte svima nama je potreban mir i mir između Srba i Albanaca je ključ za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM. Taj mir za koji se kao vlada RS i predsednik Aleksandar Vučić zaista borimo i insistiramo na njemu jeste mir koji predstavlja samo biće srpske pravoslavne crkve - zaključio je Petković.

Foto Novosti

 

U okviru svoje prve posete od preuzimanja dužnosti direktora Kancelarije za KiM Petković je danas imao i sastanke sa novim gradonačelnikom Severne Mitrovice Milanom Radojevićem, predsednikom srpske liste Goranom Rakićem i predsednikom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandrom Spirićem. 

Foto Novosti

 

Petković je obišao i sedmočlanu porodicu Nedeljković kojima je sredstvi, a koje je obezbedila Kancelarija za Kosovu i Metohiju renovirana kuća kao i kompleks Rajska Banja u okviru kog se izvodi prva faza radova u okviru budućeg stacionarskog centra „Rajske banje“, koji ima ukupno 14 smeštajnih jedinica, od čega su 4 apartmana i 10 manjih studija sa restoranom i pratećim sadržajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati