NAJMLAĐI PACIJENT U BATAJNICI IMA SAMO 23 GODINE: Doktor Lađević o stanju pacijenata u novoj kovid bolnici

Novosti online

07. 12. 2020. u 09:16

TRENUTNO najmlađi pacijenti u novoj kovid bolnicu u Batajnici je 1997. godište, odnosno ima samo 23 godine, izjavio je jutros prof. dr Nebojša Lađević, zamenik direktora ove bolnice, i direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije.

НАЈМЛАЂИ ПАЦИЈЕНТ У БАТАЈНИЦИ ИМА САМО 23 ГОДИНЕ: Доктор Лађевић о стању пацијената у новој ковид болници

Foto N. Skenderija

Kako je naveo, za vikend u toj zdravstvenoj ustanovi na poluintenzivnoj nezi zbrinuta 324 pacijenta, a na intenzivnoj nezi ih je 39.

- Ako pogledate da smo bolnicu otvorili u petak popodne, mi već danas imamo 324 primljena pacijenta na odeljenju poluintenzivne nege koji je predviđen za srednje teške i teške bolesnike, a u intenzivnoj nezi imamo 39 pacijenata, od toga 12 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, intubirani, a ostali su na visokim protocima kiseonika. Ima pacijenata svih starosnih dobi, a da je najmlađi 1997. godište. To je dodatno upozorenje da svako može imati tešku kliničku sliku - poručuje Lađević.

On je rekao da je ovaj talas najteži do sada, i izrazio nadu da će nove mere, koje su stupile na snagu prošle nedelje dati efekat.

- Mere bi trebalo da daju efekat u narednim danima. Sada imamo bolesnike koji su se zarazili pre 10 dana. Ali, zabrinjava trend da smo mi za jedan vikend napunili kapacitete - rekao je Lađević.

Navodi da imaju dovoljno zaposlenih da brinu o pacijentima, ali i napominje da resusrci nisu neiscrpni.

- Imamo dovoljno ljudi da pokrijemo lečenje obolelih. Imamo ih na taj način što smo ih preraspodelili. Naravno, naši resurski nisu neiscrpni. Objavljen je i konkurs za nove zaposlene, ali njih treba uvesti u posao - kazao je on.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade