EVO KOJA TRI FAKTORA ODLUČUJU HOĆEMO LI DOBITI KOVID: Direktorka Instituta "Vinča" otkrila sve o važnoj ulozi gena

Novosti online

03. 12. 2020. u 16:31

ЕВО КОЈА ТРИ ФАКТОРА ОДЛУЧУЈУ ХОЋЕМО ЛИ ДОБИТИ КОВИД:  Директорка Института Винча открила све о важној улози гена

Foto: Printscreen/RTS

ŠTA sve utiče na to da li će neka osoba dobiti kovid i kakvu ulogu u tome imaju geni, obasnila je direktorka Instituta "Vinča" Snežana Pajović.

Istraživanja sprovedena na Institutu za nuklearne nauke "Vinča" kao i međunarodne studije pokazale su da postoji genetska predspozicija za obolevanje od kovida-19. U pitanju su promene na većem broju gena, koje se najčešće nalaze na različitim hromozomima, a koje povećavaju rizik za obolevanje.

Takve promene predstavljaju multifaktorska oboljenja, u koja spadaju i kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, neurodegenerativne bolesti.

Koliko se često javljaju ovakva oboljenja, pokazuje činjenica da je preko 100 takvih bolesti učestalo u populaciji, objasnila je direktorka "Vinče" koja je ukazala i na ostale faktore rizika.

- Verovatnoća obolevanja od kovida-19 zavisi od tri faktora. Od naše genetske predispozicije, okolnosti pod kojima živimo i od načina na koji živimo - rekla je Snežana Pajović.

Kako je objasnila, okolnosti podrazumevaju faktore sredine jer sredina i te kako utiče da li će se ispoljiti takozvani loši geni koje svako od nas ima u okviru genoma.

Napomenula je da "spoljašnji faktori sredine mogu da utiču na ispoljavanje loših gena ili na njihovo suprimiranje".

Kada je u pitanju treći faktor, tu je važno kako se hranimo, koje bioaktivne komponente sadrži hrana koju unosimo - pre svega kada je reč o antioksidansima, koliko dugo spavamO I kakva je naša fizička aktivnost.

- Kvalitet života je taj koji može da utiče da li povećavamo ili smanjujemo sopstveni rizik za obolevanje od kovida-19 - naglasila je.

Skrenuta je pažnja i na značaj vitamin C - nova istraživanja pokazuju da se upotreba 500 miligrama vitamina C kao 1.000 do 4.000 jedinica vitamina D pokazala kao izuzetna preventiva.

Foto: Z. Knežević

Krvne grupe i korona

Direktorka Instituta "Vinča" prokomentarisala je i uticaj krvnih grupa na kovid. Navela je da su istraživanja pokazala, a pogotovo u Italiji i Španiji, da ljudi koji imaju A krvnu grupu mnogo češće obolevaju u odnosu na one koji imaju 0 krvnu grupu.

- To se objašnjava na taj način što su antigeni, koji se nalaze u membrani eritrocita, proteini koji su, takođe, kodirani genima - dodala je i istakla da se tako opet dolazi do genetskog nivoa jer su naše krvne grupe genetski determinisane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)