SNAŽAN CIKLON SA MEDITERANA NAD SRBIJOM: Velika vremenska prognoza za decembar, evo kakvo je vreme pred nama

Novosti online

01. 12. 2020. u 21:37

METEOROLOG "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić je objavio da će nam prvi dan decembra doneo vedro, ali ledeno vreme i temperature od čak -11.

СНАЖАН ЦИКЛОН СА МЕДИТЕРАНА НАД СРБИЈОМ: Велика временска прогноза за децембар, ево какво је време пред нама

Foto: K. Mihajlović/Depositphotos

On piše da nas ledena jutra čekaju još u sredu, a od petka bez mraza i uz osetno toplije vreme i temperature i do 15°C.

- Kakav je decembar pred nama? Danas je prvi dan klimatološke zime. U Srbiji je osvanulo vedro i ledeno, u mnogim predelima i maglovito jutro. Minimalna temperatura spustila se jutros u Sjenici i na Kopaoniku na -11°C, a u nižim predelima i u gradovima kretala se od -8 do -3°C, dok je "najtoplije" bilo u centru Beograda sa -2°C - napisao je Đurić na svom fejsbuk nalogu, i dodao da je pred nama još jedna vedra i ledena noć.

- Minimalna temperatura u sredu ujutro biće od -9 do -1°C. U sredu će početi da slabi delovanje anticiklona i vazdušni pritisak biće u padu, a ciklon sa centralnoog Mediterana doneće povećanje oblačnosti, ali i pojačanje jugoistočnog vetra. Maksimalna temperatura biće slična današnjoj, dakle, biće hladno. Snažan ciklon sa centralnog Mediterana, donosiće tokom četvrtka i petka veoma snažne i obilne padavine zapadnim i jugoozapadnim predelima Balkana. Na jugu Jadrana biće obilnih pljuskova sa grmljavinom, a zapad Hrvatske, Gorski Kotar i sever i zapad Bsne biće u hladnom sektoru ciklona, uz veoma obilni i vlažan sneg i uz temperature oko 0°C, dok će u ostalim predelima temperaure biti oko 10°C. U Dalmaciji, Hercegovini i na jugu Crne Gore snažni grmljavinski pljuskovi usloviće i preko 100-200 mm po kvadratnom metru, lokalno i više. Inače, vioski Dinaridi "zaustaviće" obilne kiše, tako da se istočnije ne očekuju obilnije ppadavine, a u Srbiji će biti i suvo, tek ponegde na severozapadu, zapadu i jugozapadu sa slabom kišom.

Đurić piše da od petka u Srbiji neće biti jutarnjih mrazeva i to zahvaljujući snažnom južnom strujanju i prilivu tople vazdišne mase sa Mediterana u prednjem delu ciklona.

- Maksimalne temperature biće oko 10°C, a otopliće i na severozapadu Bosne i Hrvatske, pa će sneg preći u kišu, a temperatura biti u porastu za 10 ak stepeni. Tokom vikenda se iznad zapadne Evrope sa Atlantika očekuje novi snažan ciklon, koji će iznad centralnog Mediterana usloviti stvaranje novog sekundarnog ciklona ("dete" ciklon), pa će taj ciklon oblasti Jadrana doneti novi talas obilnih pljuskova i grmljavinskih oluja, uz olujni jugo i višemetarske talase, dok će se Alpi nalaziti u hladnom sektoru ciklona, uz obilni sneg, pri čemu bi od srede do nedelje u višim predelima Alpa palo i preko 2 metra snega, lokalno i više.

Meteorolog navodi da će se Srbija tokom petka i vikenda nalaziti u prednjem delu novog ciklona, tako da se očekuje dodatni priliv tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana i biće osetno toplije. Maksimalna temperatura za vikend biće i do 15°C.

- Inače, od srede do nedelje Srbija će se nalaziti između snažnog anticiklona sa centrom iznad Rusije, dok se sa Atlantka preko zapadne Evrope i sa centralnog Mediterana očekuje serija snažnih ciklona, uz veoma nizak vazdušni pritisak. Dakle, iznad Srbije i regiona biće uspostavljen veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska i jako južno strujanje, uz pojačan jugoistočni vetar. U košavskm području, u Pomoravlju i u Podunavlju duvaće jak, na udare i olujni jugoistočni vetar, na jugu Banata sa orkanskim udarima i do 120 km/h. Košava će u petak i tokom vikenda biti toplog karaktera.

U subotu će u Srbiji biti suvo i sa sunčanim iintervalma, dok se u nedelju u sklopu ciklona sa severozapada očekuje prodor hladnog fronta, uz kišu i uz manje zahlađenje. Košava će biti u slabljenju, a vetar u skretanju na slab severozapadni. U toku večeri i noći kiša će na planinama preći u sneg - napisao je Đurić u objavi na svom fejsbuk nalogu.

U ponedeljak će biti malo svežije, pre podne sa kišom, na planinama sa snegom, posle podne razvedravanje. Vetar slab, zapadni i severozapadni.

Meteorolog Đorđe Đurić/Foto: Printscreen

Na području Timočke i Negotinske Krajine do kraja ove sedmice biće tmurno, hladno i maglovito, što je i karakterisično tokom košave, kada na ovom području skoro i da nema vetra i on je veoma slab, a ovo područje bude u navetrenij strani, što dovodi do kondenzacije, oblaka i slabih padavina. Maksimalna temperatura biće od 0 do 5°C.

U nastavku sledeće sedmice temperature u Srbiji biće iznadprosečnih vrednosti i tokom biti dana uglavnom oko 10°C, dok se jutarnji mrazevi ne očekuju.

Dakle, nakon veoma hladnog i suvog početka decembra, prvu polovinu decembra obeležiće znatno toplije vreme, uglavnom bez mrazeva i uz temperature više od proseka. Pravu zimu ne treba očekivati do sredine meseca. U drugoj polovini decembra biće hladnije, uz česta prolazna naoblačenja, uz sneg u planinama i kišu i padavine mešovitog karaktera u nižim predelima.

- Inače, svi smo svedoci veoma zagađenog vazduha u poslednjih mesec dana. To je uslovljeno kako sinoptičkom situacijom (delovanje anticiklona, visokog pritiska, veoma slabog strujanja i temperaturnom inverzijom i maglom), tako i izduvnim gasovima i industrijskim postrojenjima, narednih dana doći će do značajnijeg poboljšanja kada je kvalitet vazduha u pitanju i to ahvaljujući promeni sinoptičke situacije i vetrovitm vremenu. Timočka i Negtinska Krajina i pojedine kotline biće izostavljane poboljšanja, jer se zbog maglovitog i tihog vremena bez vetra i dalje očekuje veoma zagađen vazduh.

Dakle, u prvoj polovini decembra udisaćemo znatno čistiji vazduh u odnosu na vazduh tokom novembra - naglasio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad