PESIMISTIČNE PROGNOZE PROFESORA KOČOVIĆA: Kraj trećeg talasa tek u aprilu, zaustaviti virus je isto kao ukočiti brod! (FOTO)

Dragana Matović

01. 12. 2020. u 16:05

TRENUTNO smo uz Crnu Goru, druga zemlja u Evropi sa najlošijim pokazateljima. Oni koji nisu verovali u kovid 19 odneli su prevagu nad ostalima. Bilo ih je manje, a sada se zaražavaju svi od reda. Broj od 1.254 zaraženih na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana - ECDC indeks - drugi je najgori u Evropi.

ПЕСИМИСТИЧНЕ ПРОГНОЗЕ ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Крај трећег таласа тек у априлу, зауставити вирус је исто као укочити брод! (ФОТО)

Foto: Jutjub/Printskrin

Ako znamo da pet od deset zemalja beleži pad, a mi rastemo, eto dodatne brige. Ali, sve dođe i prođe, samo je pitanje uz koliko žrtava.

Prognoze

 

Ovako, za "Novosti", govori dr Petar Kočović, koji, sa svojim timom, na osnovu matematičkih proračuna, izrađuje modele prema kojima prati i predviđa kretanje kovida 19. Njihove prognoze donedavno su bile prilično pouzdane, ali je, priznaje on, u novembru rast bio takav da je bilo moguće da se rade samo kratkoročne prognoze - sedam do deset dana unapred.

- Nismo iskoristili to što smo imali odlične rezultate - razočaran je Kočović.

- Protekle nedelje korona je u Srbiji izobarala rekorde. Brojevi zaraženih, preminulih rasli su iz dana u dan. Prognoze variraju od sto odsto pouzdanosti, kada je rast ili pad stabilan, do nula procenata - ovo nam se prvi i jedini put pojavilo u Srbiji 19. novembra.

Nažalost, ni matematika ne pokazuje dobre vesti. Rast od novih 500 zaraženih dnevno u Srbiji i maksimum danas (1. decembar) od 7.999 zaraženih na dnevnom nivou je nešto što nam kazuje da prognoze od pre neki dan, više ne važe. Naročito za dane koji slede.

Prevojna tačka se prebacila sa 15. novembra na početak decembra. Videćemo...

Prognoze

 

Njegov tim, inače, nije imao nepreciznost projektovanih vrednosti manju od 25 odsto, a uglavnom je pouzdanost bila više od 50 procenata. Očekuju da se za par dana stabilizuju parametri. Kočović kaže da se pik trećeg talasa uvek nazire, samo što se pomera:

- To liči kao da se penjemo na Himalaje. Vidimo vrh, ali kad se popnemo na neki manji - Čomolungma nam je i dalje u daljini - kaže Kočović.

DVA MODELA

Kočovićev petočlani tim koristi dva modela za proračune: Gausovu krivu (normalna raspodela) i ECDC-indeks (Indeks Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti). Prvi predviđa datum kraja talasa, drugi daje broj zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika.

Kada se ta dva modela ukrste, mogu preciznije da se odrede dešavanja u budućnosti. I drugi naučnici u svetu koriste iste ili slične metode.

- Pik ovog talasa trenutno je pomeren za početak decembra, ali uvek može da se vrati neki dan nazad ili da ode napred, prema novoj godini. Pre petnaestak dana sam na pitanje voditelja jedne televizije da li se nazire svetlost na kraju tunela, odgovorio: Svetlost na kraju tunela je voz koji nam ide u susret. Nisam u tom trenutku pomislio ništa strašno, ali ispade još strašnije. Proći će valjda i ovo.

Prema novim proračunima, kraj trećeg talasa je pomeren za april 2021. godine:

- Ako uzmemo u obzir da ste pitanja postavili samo dan ranije, eto dokaza da se stvari dešavaju velikom brzinom. Virus je dobio inerciju. Zaustaviti virus je isto kao ukočiti brod. Potrebno je da prođe dva kilometra da bi stao.

Kočović kaže da je i globalna prognoza loša:

Dr Petar Kočović

 

- Svetski ECDC indeks raste iz dana u dan. Broj dnevno zaraženih je od 500.000 do 650.000! Učešće Evrope je 45-55 odsto, zavisno od dana. A Evropa ima samo 11 odsto ukupnog svetskog stanovištva. To je neočekivano veliki broj. Sledi američki kontinent sa prosečno 35 (do 45) procenata. Na američki kontinent otpada 16 odsto stanovnika. Iz toga proizilazi, a tako i jeste, da je u preostalom delu sveta kovid 19 sporadična pojava.

Naš sagovornih ističe i da u Kini ima zaraženih na dnevnom nivou kao u nekom selu u Srbiji, dvadesetak dnevno. I to su mahom oni koji dolaze u Kinu. Tamo su mere samodiscipline jako važne i rezultati se vide. Oni sada ne nose maske, idu u restorane, u pozorišta, bioskope...

- U drugim delovima Azije je nešto lošije, a najgore je u Iranu. Iran je još uvek u prvom talasu i nikako da spusti broj od početka epidemije. Afrika i Okeanija imaju po par hiljada zaraženih. Njih kovid 19 ne pogađa mnogo sem što moraju da se štite od dođoša. Svaka čast Australiji i Novom Zelandu na merama - ističe Kočović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!