"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Protokol ispraćaja patrijarha Irineja, besediće predsednik Vučić

Novosti online

20. 11. 2020. u 20:28

BESEDU nad odrom patrijarha Irineja na dan sahrane, u nedelju 22. novembra, držaće episkop bački Irinej, dok će se u ime države od poglavara SPC oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić - saznaju "Novosti".

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Протокол испраћаја патријарха Иринеја, беседиће председник Вучић

Foto: Novosti arhiva

Protokolom sahrane predviđeno je da govori i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Sahrana će biti prenošena direktno na Javnom medijskom servisu RTS.

Kovčeg sa patrijarhovim telom u kriptu Hrama Svetog Save spustiće beogradski sveštenici.

Satnica poslednjeg ispraćaja patrijarha usaglašena je danas na sednici Svetog sinoda. Programom je predviđeno da Irinejeve zemne ostatke, sutra u 8.30, u Patrijaršiju unesu pripadnici Vojske Srbije, a pola sata kasnije i u Sabornu crkvu.

Svetu liturgiju u Sabornoj crkvi, zakazanu za devet sati, služiće mjestobljustitelj mitropolit Hrizostom sa vladikama šumadijskim Jovanom i kruševačkim Davidom.

U 11.30 kovčeg će biti prenet iz Saborne crkve u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će ga dočekati špalir vojnika i sveštenika. Sat kasnije zakazan je mali pomen i ostale verske službe.

Na dan sahrane, u nedelju u 9 časova, biće služena liturgija koju će, osim mitropolita dabrobosanskog, predvoditi svi prisutni episkopi. Nakon opela, koje je zakazano za 11.00, u ime beogradskih sveštenika od patrijarha će se oprostiti i protojerej Petar Lukić, starešina Saborne crkve, a planirano je da govori i mitropolit Hrizostom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (59)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba