„AKO SE ODREKNEMO KOSOVA, ONDA NEĆEMO POSTOJATI“: Episkop raško prizrenski Teodosije o upokojenom patrijarhu Irineju

D. Zečević

20. 11. 2020. u 17:25

MNOGO bismo mogli da kažemo o našem patrijarhu i njemu zaista pripada da bude otac svih nas na Kosovu i Metohiji.

„АКО СЕ ОДРЕКНЕМО КОСОВА, ОНДА НЕЋЕМО ПОСТОЈАТИ“: Епископ рашко призренски Теодосије о упокојеном патријарху Иринеју

Foto: D. Zečević

Imao je veliko razumevanje za Kosovo i Metohiju, za sve nas koji ovde živimo, istrajavamo, opstajemo. Bio nam je velika podrška. Naročito meni kao episkopu, sveštenstvu i monaštvu, ali i onim vernicima i narodu koji istrajavaju sve ovo vreme i ne žele da napuste ove svete prostore.

Foto: D. Zečević

 

Ovo je između ostalog vladika Teodosije kazao o upokojenom patrijarhu Irineju, a nalazi se na sajtu eparhije raško-prizrenske.

Prema rečima vladike Teodosija, upokojeni patrijarh je imao razumevanje za situaciju na KiM i saosećao sa svakim čovekom.

- Stav patrijarha Irineja veoma je jasan po pitanju Kosova i Metohije, kao i Sveti arhijerejski sabor i patrijarh je svaki put isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje, našeg Jerusalima, našeg Prizrena, Pećke patrijaršije i Dečana, Gračanice - ističe vladika Teodosije i podseća na patrijarhove reči da su Kosovo i Metohija naše srce i duša.

SADA BLIŽI BOGU

- Za kratko vreme smo izgubili dva istinska pastira, mitropolita Anfilohija i našeg divnog patrijarha Irineja. Gospod ih je uzeo, jer gospod ima svoje planove a mi hrišćani imamo nadu i naročito u ovom trenutku se molimo za pokoj njihovoh duša. I smatramo da su oni sad bliži Bogu, da imaju veću slobodu pred Bogom i da nas zastupaju u ovom trenutku kad nam je zaista to i potrebno a što će nas pokrenuti i motivisati da na prvom mestu istrajemo a onda da kao ljudi budemo uspravni pred svima i da ono šta je najvažnije sačuvamo svoju veru u svoje svetinje i narod na ovim prostorima-istakao je vladika.

-Ako se odreknemo Kosova i Metohije i ako napustimo ove svete prostore, mi više nećemo postojati, nećemo biti ono šta su vazda bili naši preci i naši sveti i da ćemo postati potpuno nešto drugo, nama strano i ne nama svojstveno. Te reči i takav stav patrijarha nama ulivaju dodatnu snagu ali i obavezu da mi istrajemo na tom putu, da njegov zavet i amanet očuvamo. Ja kao episkop sam zaista to doživeo kao njegov amanet meni da istrajemo do kraja na ovim prostorima i da se ne smemo nikada, ali nikada, odreći našeg Kosova i Metohije-navodi se dalje u saopštenju vladike Tedosija prenetom na sajtu eparhije raško-prizrenske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije