„NJEGOVO IME BIĆE UPISANO ZLATNIM SLOVIMA U SRPSKOJ ISTORIJI“: Reči Irineja na sahrani Amfilohija će se zauvek pamtiti

V.N.

20. 11. 2020. u 08:36

ZA MANjE od mesec dana srpski narod i Srpska pravoslavna crkva su izgubili dva ključna čoveka. Jedan je pokojni mitropolit Amfilohije za koga se već govori da je preminuo nakon što je "ispunio svoj poslednji zadatak" na ovom svetu, a drugi je patrijarh Irinej koji nas je napustio jutros nakon teške borbe sa virusom korona.

„ЊЕГОВО ИМЕ БИЋЕ УПИСАНО ЗЛАТНИМ СЛОВИМА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ“: Речи Иринеја на сахрани Амфилохија ће се заувек памтити

Foto: D. Milovanović

Patrijarh Irinej prisustvovao je sahrani blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. 

U govoru koji je održao na sahrani, patrijarh je kazao da je mitropolit Amfilohije dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vere, prazne manastire bez monaštva.

- Danas smo se sabrali da molitveno ispratimo gospodu našem mitropolita Amfilohija, tamo gde ćemo svi jednoga dana biti. Hrabro i požrtvovano se borio za opstanak pravoslavne vere u Crnoj Gori. Po ustoličenju susreo se sa neverovatnim problemima i narod otuđen od vere. Većina hramova pretvorena u torove za stoku, manastiri bez monaštva, jednom rečju, duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Uz pomoć božiju, upornim trudom i naporom, Amfilohije je krčio korov na njivi gospodnjoj. Umesto zvona sa ovaca i koza nastanjenih u hramove, zazvonila su crkvena zvona i umilini slavopoj Bogu. Počeo se sabirati narod, obnovljeno je sveštenstvo i monaštvo, a time i vera u narodu, za relativno kratko vreme Crna Gora vaskrsavala i postajala ugled srpskoj crkvi i srpskom narodu. Duhovno obnovljena Crna Gora sa mitropolitom Amfilohijem na čelu imala je snagu da se odupre i da stane na odbranu svojih svetinja, da podigne duh i ugled svoga imena koga je prethodna vlast svela na nacionalnu manjinu. Pokretač svih obnova bio je upravo blagopočivši mitropolit. Podržan narodom i sveštenstvom, zato će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji kao ugledne ličnosti, cenjen i poštovan u celom pravoslavlju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima