ZAGREB NE POŠTUJE DOGOVOR: Tuđmanove paravojne jedinice napadale su JNA sve dok nije doneta odluka o povlačenju Armije sa teritorije Hrvatske

Borisav Jović

21. 11. 2020. u 11:35

KOLIKO god se od Predsedništva SFRJ očekivalo da na sednici Vrhovne komande oružanih snaga od 12. do 15. marta 1991. donese odluke važne za spas zemlje, što se nije dogodilo, dva meseca kasnije, 7, 8. i 9. maja 1991. Predsedništvo je donelo možda najznačajniju odluku o kojoj se u javnosti nije toliko govorilo, mada je bila javna.

ЗАГРЕБ НЕ ПОШТУЈЕ ДОГОВОР: Туђманове паравојне јединице нападале су ЈНА све док није донета одлука о повлачењу Армије са територије Хрватске

Arhiva

Tom prilikom Predsedništvo je, između ostalog, definisalo svoje stavove o tome koji su uzroci međunacionalnih sukoba u Hrvatskoj i donelo odluku o upotrebi vojske kako bi se sprečio međunacionalni sukob.

To je bio prvi slučaj da je Predsedništvo odobrilo upotrebu vojne sile radi sprečavanja građanskog rata, i na osnovu te odluke JNA je delovala sve do završetka sukoba i raspada Jugoslavije.

Predsedništvo je zasedalo u proširenom sastavu, uz učešće predsednika Skupštine SFRJ, Saveznog izvršnog veća, predsednika svih republika (iz Hrvatske je bio predsednik vlade), i zasedanje je trajalo skoro tri dana i noći.

Započelo je 7. maja u 10 časova, a završeno 9. maja u tri sata ujutro. Prošireni sastav govori u prilog tome da je u tom periodu moglo da se postigne političko jedinstvo o tako krupnim pitanjima, da još nije bilo sve izgubljeno.

Ovde ću citirati samo dve najvažnije tačke iz odluke Predsedništva. Prva je da je postignuta sloga o tome šta je uzrok međunacionalnih sukoba u Hrvatskoj, pa prema tome i šta treba raditi da se problem reši.

Tačka 5. Odluke Predsedništva SFRJ glasi:

"5. Odmah formirati paritetnu grupu sastavljenu od predstavnika Hrvatske i legitimnih predstavnika srpskog naroda iz Hrvatske, radi otpočinjanja razgovora o svim spornim političkim pitanjima za koja se smatra da su uzrok krize, kao što su ustavna ravnopravnost hrvatskog i srpskog naroda, jezik, pismo, nacionalni i državni simboli, pravo naroda na samoopredeljenje, do otcepljenja, način izjašnjavanja na referendumu i slično." Hrvatski predstavnici, koji su bili na sednici, nisu bili u stanju da se suprotstave stavovima svih drugih republika pa su prihvatili zajedničku ocenu, koja je temelj ratnih uzroka. Druga, a po značaju prva, krupna odluka Predsedništva SFRJ, doneta prvi put u toku njegovog delovanja, bila je ona o upotrebi vojske radi sprečavanja međunacionalnih sukoba. Ona je bila tako definisana da se zabranjivalo kretanje svih naoružanih jedinica sukobljenih strana, hrvatskih i srpskih, na područjima gde su izbili sukobi, a da se odobravalo kretanje jedinica JNA i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove kako bi se sprečili kontakti i sukobi. Pošto Hrvatska i njene jedinice to nisu poštovale nego su napadale JNA, dolazilo je do sukoba, koji nisu ni prestali dok nije doneta odluka o povlačenju JNA s teritorija Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)