POLA MILIJARDE DINARA ZA PODRŠKU SENIORIMA: Uvećana sredstva iz pio fonda za bolji društveni standard penzionera

J. Gočanin

05. 11. 2020. u 13:57

IZ Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje za pakete humanitarne pomoći izdvaja se 70 miliona dinara.

ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА ПОДРШКУ СЕНИОРИМА: Увећана средства из пио фонда за бољи друштвени стандард пензионера

Foto MUP

Pravo na ovu vrstu podrške imaju najugroženiji penzioneri sa teritorije cele države, dok se status u kojem se naši najstariji nalaze određuje prema preciznim kriterijumima.

- Ne pravi se razlika u tome da li su u pitanju poljoprivredni penzioneri, oni sa samostalnom delatnošću ili seniori koji su u starosnoj penziji. Udruženja pakete raspodeljuju prema statistikama PIO fonda, odnosno komisijski odlučuju kome su neophodni. U obzir se uzima visina mesečnih primanja, a ona treba da bude manja od otprilike 20.000 dinara - objašnjava Andrija Savić, predsednik Saveta penzionera Srbije.

Humanitarni paketi sadrže prehrambene namirnice, kao i sredstva za ličnu higijenu. Ovaj vid podrške veoma je zastupljen u celoj zemlji, a samo u prestonici pakete dobija oko 173.000 seniora.

Drugi vid državne pomoći ogleda se u izdvajanju novčanih sredstava za odlazak seniora u banje na rehabilitaciju.

- Kako bi se unapredio društveni standard penzionera, za ovu tradicionalnu aktivnost je ove godine taj iznos, usled okolnosti koje su nas zadesile, uvećan i sada iznosi 430 miliona dinara. U to je uključeno 169 opštinskih, gradskih i pokrajinskih udruženja penzionera, a pravo imaju svi čiji je iznos penzije manji od 27.775 dinara - kaže Savić.

PODELA U DECEMBRU

PODELA humanitarnih paketa je godišnja strateška aktivnost na republičkom planu. Udruženja penzionera od države dobijaju novac od kojeg kod određenih preduzeća nabavljaju namirnice. Članovi organizacije te pakete pakuju, dok ih rukovodstvo razvozi do najstarijih koji su sprečeni da po njih dođu. Podela se obavlja krajem godine, te se od decembra očekuje početak ovogodišnje.

Za pomoć u vidu obezbeđivanja ogreva ili, na primer, zimnice, novčana sredstva iz PIO fonda se ne izdvajaju.

Prema rečima našeg sagovornika, gotovo sva udruženja penzionera imaju organizovane socijalno-humanitarne aktivnosti kojima pomažu svoje članove. Upravo na taj način, čelnici ovih organizacija uspevaju da obezbede kupovinu drva, uglja, zimnice i ostalih potrepština na nekoliko mesečnih rata. Posreduju u nabavkama, odnosno omogućavaju svojim članovima svaki vid finansijske olakšice, a pomažu i najstarijim građanima koji nemaju status penzionera.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega