NOVE ČLANSKE KARTE NA "LEDU": Privremene institucije na KiM pripremile plan ispunjavanja obaveza iz Vašingtona

D. R. Đ.

21. 10. 2020. u 12:25

DA bi se sprovela obaveza Prištine iz vašingtonskog sporazuma, koja se odnosi na jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za učlanjenje u međunarodne organizacije, tzv. mnistarstvo spoljnih poslova i dijaspore "Kosova" zatražiće od svih institucija povlačenje prijava za članstva i zaustavljanje podnošenja novih kandidatura u narednih godinu dana.

НОВЕ ЧЛАНСКЕ КАРТЕ НА ЛЕДУ: Привремене институције на КиМ припремиле план испуњавања обавеза из Вашингтона

Foto arhiva

Kako su preneli prištinski mediji, ovo je jedna od stavki na listi aktivnosti koje je pobrojala vlada u Prištini, a koje su neophodne za primenu sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Beogradom, potpisanog u Beloj kući 4. septembra.

Takođe, premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti prisustvovaće sledećem sastanku u okviru inicijative "mini-šengen", čime će prištinska strana napraviti prvi korak ka pridruživanju "mini-šengen" zoni koju su inicirale Srbija, Albanija i Severena Makedonija prošle jeseni. Sporazum potpisan u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa, podsetimo, predviđa pridruživanje "Kosova" "mini-šengen" zoni.

SVETSKA VLADA DANAS O KiM

SAVET bezbednosti UN razmatraće danas najnoviji izveštaj Antonija Guteresa, generalnog sekretara UN, o situaciji na KiM u proteklih šest meseci. U ovom dokumentu Guteres je pozvao kosovske institucije i međunarodne aktere da pruže punu podršku naporima Specijalnog tužilaštva za zločine OVK, a što se tiče dijaloga koji vode Beograd i Priština, pozvao rukovodstva da pokažu fleksibilnost i kreativnost u prevazilaženju razlika. U izveštaju je konstatovano i da su protivzakoniti građevinski radovi u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečan izazvali nove političke i bezbednosne tenzije.

Plan prištinske vlade predviđa i izmenu Zakona o verskim slobodama, s obzirom na to da 11. tačka dokumenta potpisanog u Beloj kući nalaže zaštitu slobode veroispovesti, verskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Što se tiče tačke iz vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na izradu studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode kao izvora snabdevanja vodom i energijom, u dokumentu prištinske vlade se navodi da je "jedan od ciljeva da se obezbedi da nijedna preporuka ili predlog u studiji ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode". Predstavnici odeljenja Stejt dipartmenta za energetiku, inače, već dva dana borave na KiM, zarad priprema izrade studije izvodljivosti.

S obzirom na poslednju obavezu iz sporazuma koja se odnosi na međusobno priznavanje "Kosova" i Izraela, Hoti je juče dao saglasnost predsedniku privremenih institucija Hašimu Tačiju da donese ukaz o otvaranju diplomatskog predstavništva Kosova u Izraelu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati