TINEJDŽERKE TRPE DIGITALNO NASILJE: Šta doživljavaju mlade devojke u Srbiji na društvenim mrežama za vreme korone

S. B.

11. 10. 2020. u 10:45

NEGATIVNI i neprijatni komentari na društvenim mrežama, vređanje, podsmevanje, pretnje, proganjanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje neki su od oblika doživljenog nasilja na internetu kod vrlo mladih devojaka od 14 do 19 godina, pokazuju rezultati onlajn istraživanja Centra za edukaciju i savetovanje "Katalista" i Alternativnog centra za devojke Kruševac.

ТИНЕЈЏЕРКЕ ТРПЕ ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ: Шта доживљавају младе девојке у Србији на друштвеним мрежама за време короне

Foto FB

Došlo se i do podataka da 38 odsto devojaka prepoznaje da je u nekom trenutku u životu doživelo nasilje na internetu.

- Oko 14 odsto devojaka je izjavilo da su doživele da od njih neko traži da pošalju svoje intimne fotografije ili snimke, a 13 odsto njih da je primilo neželjene i uvredljive fotografije ili poruke sa seksualnom sadržinom - napominju autorke istraživanja. - Čak 7,8 odsto devojaka je doživelo da neko bez njihove saglasnosti preko interneta podeli foto ili video sadržaje koji se odnose na njih.

Podaci različitih istraživanja pokazuju da su devojke i žene disproporcionalno pogođene digitalnim nasiljem i da zbog toga trpe ozbiljne posledice. Digitalnim nasiljem su posebno pogođene određene grupe devojaka i žena, poput braniteljki ljudskih prava, žena u politici, novinarki, blogerki, žene koje pripadaju etničkim manjinama, pripadnice LGBT populacije, kao i žene sa invaliditetom. U Evropi je rizik za digitalno nasilje najveći za žene između 18 i 29 godina.

- Devojčice, devojke i žene tokom pandemije sve više koriste internet - napominju autorke. - Karantin i mere samoizolacije su povećale korišćenje interneta između 50 i 70 odsto za školske, poslovne i društvene aktivnosti. Tokom ovog perioda osobe koje imaju ograničene digitalne veštine su bile u većem riziku od digitalnog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)