GREŠKA U UDŽBENIKU ZA 3. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE: Zamenili Švedsku i Norvešku, šta će biti sa KUPLJENIM KNJIGAMA?

V. C. S.

08. 10. 2020. u 11:09

JEDNA mapa i to iz radne sveske za srpski jezik, za treći razred osnovne škole, zapalila je poslednjih dana društvene mreže!

ГРЕШКА У УЏБЕНИКУ ЗА 3. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ: Заменили Шведску и Норвешку, шта ће бити са КУПЉЕНИМ КЊИГАМА?

Foto arhiva

Reč je o lekciji "Pisanje velikog početnog slova", u okviru koje je, na 48. strani, u okviru "Pisanja imena naroda", objavljena i karta Evrope sa tekstom: "Ako ne znaš gde se nalaze Švedska i Irska, pogledaj na ilustrovanom prikazu." A na prikazu umesto Norveške obeležena - Švedska!

Izdavač radne sveske je "Novi logos", a autori Nataša Stanković Šošo i Jelena Srdić.

- Sreća da nije u pitanju radna sveska iz geografije - kaže za "Novosti" Gordana Knežević Orlić, generalni direktor grupacije "Klet", u okviru koje je i "Novi logos". - Greške se dešavaju uprkos tome što naši udžbenici prolaze mnogo kontrolora i evaluatora. Pretpostavljam da su u ovom slučaju gledali da se ne potkradu greške iz jezika i da nisu obraćali pažnju na mape.

ODOBRAVANjE RUKOPISA

RUKOPISE udžbenika proveravaju stručne komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Kada dobiju njihovo zeleno svetlo, mišljenje daje i Nacionalni prosvetni savet, a finalnu verziju udžbenika odobrava ministar prosvete.

Prvi korak koji je "Novi logos" učinio jeste ponovno štampanje sporne stranice, u izdavaštvu poznato kao - erata. Ko god od roditelja ili škola bude želeo da zameni stranu sa greškom, može da se obrati izdavaču i dobiće novu stranicu.

Foto printskrin

 

- Mi ne možemo da pronađemo i povučemo knjige iz cele Srbije, ali oni koji žele sasvim nov radni udžbenik, mogu da nam se obrate i zamenićemo ga. Ali, iz iskustva, kao roditelj, znam da se deca brzo vežu za knjige. Radnu svesku su sigurno već popunjavali, možda dobili i neku ocenu. Zato verujemo da će se pre opredeliti za ispravljenu stranu nego za sasvim nov udžbenik - primećuje Knežević Orlić.

Radne sveske koje su ostale u magacinu biće zamenjene novima, a od sledeće godine u prodaji će biti udžbenici bez greške, obećava generalna direktorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće