MIA IDE NA OPERACIJU: Za lečenje četvorogodišnje devojčice iz Paraćina humani pojedinci i kolektivi sakupili neophodnih 50.000 evra

Z. RAŠIĆ

08. 10. 2020. u 08:40

VELIKA pobeda humanosti: malena Mia Žikić sa roditeljima Milenom i Stanojem, 14. oktobra putuje na kliniku u Turskoj, gde četvorogodišnju devojčicu očekuje operacija koja joj znači život.

МИА ИДЕ НА ОПЕРАЦИЈУ: За лечење четворогодишње девојчице из Параћина хумани појединци и колективи сакупили неопходних 50.000 евра

Foto Privatna arhiva

Za samo dvadesetak dana, Paraćin i Srbija, uspeli su da sakupe 3,2 miliona dinara, što je više od polovine nedostajuće sume za operaciju. Ukupna svota od oko šest miliona, za porodicu nedostižna, prikupljena je preko namenskog računa Fondacije "Budi human", od koje je majka dobila zvaničnu potvrdu da je novac najzad obezbeđen.

AKCIJA HUMANOG SUGRAĐANINA

OD kraja prošle godine SMS poruka je bilo sve manje. Miini roditelji su bili očajni, kad se pojavio plemeniti Paraćinac, Vladan Vugdelija, koji je odlučio da ovu započetu humanu misiju pokuša da dovede do kraja. On je uspeo da pokrene solidarnost pešačeći 40 kilometara za Miu od Resavice do Paraćina. Akcija "Kilometri za Miu" pokrenula je lavinu humanosti i misija je uspešno okončana - samo preko SMS poruka stiglo je oko 2,5 miliona dinara.

Pred Miom je sada prvi zahvat i velika šansa da se njena kičma, deformisana vrlo brzo posle rođenja, ispravi ugradnjom posebne magnetne šipke. To će biti uvod u pokušaj da najzad počne sama da sedi, stoji, hoda, govori. Miinim roditeljima najzad je pao kamen sa srca jer 50.000 evra, koliko je potrebno za operaciju, za njih je bila nezamisliva svota.

- Sve je dogovoreno sa predstavnicima klinike u Istanbulu gde odlazimo 14. oktobra - kaže Milena. - Još ne znamo kada će biti operacija, ni koliko će trajati oporavak, ali malo je reći da sam srećna što smo uspeli da za kratko vreme prikupimo preostali novac. Nemam reči da zahvalim Vladanu Vugdeliji, čoveku koji je uspeo da animira javnost da se sredstva prikupe što pre. Ovo je prvi korak, tek početak borbe da naša devojčica stane na svoje noge, da počne normalno da se razvija. Svakim danom kriva kičma i grudni koš sve više joj pritiskaju sve unutrašnje organe. Zbog toga ne samo da ne može da se kreće, već ni da govori.

Kad se kičma operacijom ispravi, sledi dugi period rehabilitacije.

Humanitarna akcija počela je još marta prošle godine, o čemu su "Novosti" prve pisale, a na pregled u Tursku roditelji su Miu odveli prvi put u julu. Ugledni hirurg, profesor Ahmet Alanaj, preporučio im je tada ugradnju takozvane magnetne šipke, koja ispravlja kičmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu