JUBILEJ HRAMA U LJUBOVIJI: Knjiga svedok 80 leta (FOTO)

V. M.

03. 10. 2020. u 12:32

POVODOM jubileja-80 leta hrama posvećenog Preobraženju Gospodnjem u Ljuboviji, iz štampe je, uz blagoslov episkopa šabačkog Lavrentija, izašla knjiga Milana S. Mladenovića, vrednog i pedantnog hroničara Azbukovice, koja je predstavljena u sali bogomolje –slavljenice.

ЈУБИЛЕЈ ХРАМА У ЉУБОВИЈИ: Књига сведок 80 лета (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Da knjiga ugleda svetlost dana svesrdno su pomogli, kao genereralni sponzori, Miroslav i Slobodan –Boban Mićići, Ljiljana i Mirko Vilotić, Ljilja i Dragan Sekulići, kao i mnogi dobrotvori iz reda sveštenika i vernika, uz podršku i pomoć Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije.

-Narodno iskustvo kaže „ono što nije zabeleženo, nije bilo –zapisao je u knjizi episkop šabački Lavrentije. – Treba približiti najsvažnije istorijske događaje rdi pouke naraštajima.U priloženoj knjizi, autor Milan Mladenović, osvetlja gradnju crkve u Ljuboviji, njeno stradanje u zlim vremenima i obnavaljanja.

Foto: V. Mitrić

Profesor dr Milan R. Pantić je za knjigu napisao da "monumentalni pregled osamdesetogodišnjeg istorijskog života i hoda ove svetinje u srcu Azbukovice".

-Napisana je tako da se čita u jednom dahu –kaže ovaj univerzitetski profesor. –Naprosto ne možete je ispustiti iz ruku, dok je ne pročitate celu, jer je misaono i konceptualno tako vešto povezana da događaji slede hronološkim redom sa vrlo dopadljivim naslovima za čitaoce, što svakako olakšava snalaženje.

Za hram o kom svedoči ovo delo Milana Mladenovića arhimandrit Nifont, iguman Svetobogorodične obitelji u obližnjloj Bogoštici u Rađevini, rekao je da je „uvek besprekorno služio svojoj nameni,on je žrtvenik sa koga se beskrvna žrtva Bogu prinosu , sa čijeg se oltara narod pričešćuje Bogom kako bi kroz liturgijusku realnost dospeo Carstva Božjeg“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024