SAVET FARMAKOLOGA: Kako se pravilno čuvaju lekovi

V. N.

21. 09. 2020. u 15:30

САВЕТ ФАРМАКОЛОГА: Како се правилно чувају лекови

Foto: Depositphotos

UKOLIKO se ne čuvaju pravilno, lekovi mogu da izgube dejstvo, pa čak i da se hemijski izmene toliko da nam naštete umesto da pomognu.

Na supstance koje se nalaze u leku utiču temperatura, svetlost i vlažnost vazduha, i ako uslovi za čuvanje koji su navedeni u uputstvu za svaki lek, nisu ispunjeni, oni mogu da se "pokvare" i pre isteka roka.

Kako spoljni faktori utiču na medikamente, za "Novosti", objašnjava profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko -bolničkog centra u Kragujevcu.

TEMPERATURA

Ako je predviđeno da se lek čuva na sobnoj temperaturi, povišena temperatura prostorije iznad 22 stepena Celzijusa može da dovede do njegove razgradnje. Tako se, na primer, vitamin D na temperaturi iznad 25 stepeni veoma brzo razgrađuje i gubi željeno dejstvo. S druge strane, ponekad i niža temperatura dovodi do nepoželjnih promena leka. Najpoznatiji primer za to je rastvor manitola, leka koji se koristi u bolnici za smanjenje otoka mozga ili oka, koji treba čuvati na temperaturi iznad 22 stepena. Ako temperatura padne na 18 ili niže, manitol kristalizuje u rastvoru i ne može se upotrebiti dok se ponovo ne otopi i filtrira.

Ako se lekovi koje treba čuvati u frižideru čuvaju na sobnoj temperaturi u dužem periodu, takođe dolazi do njihove razgradnje. To se na prvom mestu odnosi na preparate insulina. Kada se prvi put primene pomoću "olovke", u njoj mogu ostati na sobnoj temperaturi najviše od 28 do 30 dana. Duže stajanje na sobnoj temperaturi bi dovelo do razgradnje i gubitka dejstva.

SVETLOST

Neki lekovi su osetljivi ne samo na povišenu temperaturu, već i na svetlost. Eksperimentalne studije su pokazale da izlaganje haloperidola, leka iz grupe antipsihotika, temperaturi višoj od sobne ili svetlosti dovodi u oba slučaja do njegove razgradnje. Obično su lekovi osetljivi na određenu talasnu dužinu svetlosti, koja u njima čini nestabilnim pojedine veze između atoma i na kraju dovede do kidanja tih veza, odnosno do razgradnje molekula leka.

Analgetik koji sadrži aktivnu supstancu ketorolak je tako najosetljiviji na ultraljubičaste talase čija je talasna dužina 350 nm, koji su veoma blizu vidljivog spektra elektromagnetnih talasa. "Amlodipin", lek za lečenje hipertenzije, takođe je veoma osetljiv na svetlost, pa se uvek mora čuvati zatvoren u kutiji, na tamnom mestu.

VLAŽNOST

Preterana vlažnost vazduha, takođe, može naštetiti lekovima, jer neki od njih su higroskopni, što znači da privlače vodu. Na primer, acetilsalicilna kiselina je jedna od veoma higroskopnih supstanci, koja privlači vodu iz vazduha. Ako tablete sa ovom supstancom nisu posebno pripremljene, već su obične, njihovo izlaganje vazduhu će dovesti do apsorpcije vode i promene fizičko-hemijskih osobina, a time i dejstva samog leka.

ŠEST OSNOVNIH PRAVILA

1. Uvek pročitajte uputstvo za primenu leka i naravno deo koji se odnosi na preporuke za čuvanje leka.

2. Neizostavno poštujte preporuke za čuvanje leka iz uputstva.

3. Ako se lek čuva na sobnoj temperaturi, izabrite prostoriju u kojoj je temperatura zaista između 18 i 22 stepena Celzijusova tokom celog dana i noći. Ako se čuva u frižideru, osigurajte da je temperatura uvek na istom nivou.

4. Prostorija, a ako se lekovi čuvaju u fioci i taj komad nameštaja, trebalo bi da budu uvek suvi.

5. Lekove uvek čuvajte u pakovanjima u kojima su proizvedeni, zatvorene.

6. Lekove bi trebalo držati zaključane, kako ne bi neko od ukućana slučajno ili namerno progutao lek koji mu nije propisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)