VEKIĆ:Ugovor sa COVAX-om 18. septembra

Tanjug

sreda, 16. 09. 2020. u 13:57

ВЕКИЋ:Уговор са COVAX-ом 18. септембра

Foto: Printscreen

MINISTARSTVO zdravlja i Vlada Srbije privode kraju pregovore o saradnji sa predstavnicima globalnog programa COVAX i ugovor će biti potpisan 18. septembra, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Berislav Vekić.

On je za Tanjug naglasio da pregovori traju već mesec i po dana i da će potpisivanjem ugovora Srbija stati u red sa 173 zemlje za nabavku kovid vakcina.

Vekić je naveo da će uporedo sa registracijom vakcine u EU ići i registracija kovid vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

"Želimo da naši građani dobiju sigurnu, bezbednu vakcinu, a ona se dobija kroz proveru kvaliteta vakcine i bezbednost vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva", naveo je on.

Program COVAX uključuje sve proizvođače vakcina koji su ušli u treću fazu ispitivanja vakcine protiv kovid 19.

"Sve zemlje sveta mogu aplikovati preko COVAX-a za dobijanje jedne od vakcina koje budu registrovane. Pratimo situaciju i videćemo koja će biti prva registrovana. Srbija će aplikovati za najsigurniju i najbolju vakcinu", naveo je Vekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aca

16.09.2020. 14:08

Na osnovu čega će biti najsigurnija? Ko će da garantuje da se onima koji prime taj proizvod neće ništa desiti posle tri ili šest meseci, godinu dve tri? Ko će to da garantuje?