I DALJE RAMPA ZA EVROPU: Eksperti razmatrali spisak zemalja čiji građani mogu u EU

Stalni dopisnik iz Brisela Goran Čvorović

15. 09. 2020. u 13:15

EKSPERTI Evropskog saveta većali su juče čitavo popodne oko toga da li treba proširiti ili skratiti listu zemalja čijim je državljanima u ovom trenutku zbog pandemije virusa korona dozvoljen ulazak na teritoriju Šengenskog sporazuma i EU.

И ДАЉЕ РАМПА ЗА ЕВРОПУ: Експерти разматрали списак земаља чији грађани могу у ЕУ

Arhiva Novosti

Na dnevnom redu je bila i Srbija, koja se nalazila na prvoj listi slobodnog ulaska od 1. jula, ali je u sledećoj proceni, zajedno sa stanovnicima još nekoliko zemalja, našim građanima zbog pogoršane epidemiološke situacije ulaz bio zabranjen.

Sada je stanje bitno drugačije. Ali na snazi su i dalje pravila još od sredine juna, kada je bilo utvrđeno da na šengensku teritoriju mogu da uđu svi oni iz pravca zemalja i regiona u kojima ima 16 ili manje inficiranih na sto hiljada stanovnika, u poslednje dve sedmice.

Srbija je prethodnih dana bila veoma blizu ovog proseka. S druge strane, stanje u nekim zemljama EU je daleko ozbiljnije od zahteva koji su isporučeni trećim zemljama. Tako, na primer, u Francuskoj ovih dana ima preko 70 zaraženih na 100.000 stanovnika, a u Marselju čak njih 312!

Eksperti su juče razmatrali dostupne podatke iz zemalja i teritorija iz celog sveta, a u slučaju odluke da se izvrše promene, njihov predlog moraće sutra da potvrde ambasadori zemalja članica. U toj opciji, biće aktivirana i takozvana pisana procedura, što znači da će se, u kratkom roku, koji obično traje 24 sata, tražiti i izjašnjavanje evropskih prestonica pojedinačno. U tom slučaju, odluku bi trebalo očekivati krajem ove sedmice.

EU je od početka jula, na osnovu ranijeg predloga Evropske komisije, odlučila da vrši reviziju svakog 1. i 15. u mesecu, ali će i ovoga puta, kao i u avgustu, procena malo da kasni, ukoliko lista bude trpela izmene.

JEDANAEST ODABRANIH

TRENUTNO je na snazi lista od 30. jula koja je vanredno izmenjena 8. avgusta, kada je izbrisan Maroko. Pre toga su skinuti Srbija, Crna Gora i Alžir. Na spisku zemalja sa slobodnim ulaskom je njih 11 zemalja: Gruzija, Ruanda, Tunis, Kina, Južna Koreja, Japan, Tajland, Kanada, Urugvaj, Australija i Novi Zeland.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a