SUTRA PRVA SEDNICA KOMISIJE ZA NESTALE BEBE: Da li će biti otvorene istrage?

V.C.S.

utorak, 08. 09. 2020. u 18:24

СУТРА ПРВА СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Да ли ће бити отворене истраге?

Arhiva Novosti

PRVA sednica Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, poznatije kao Komisija za nestale bebe, biće održana sutra, u 10 sati, u zgradi Vlade.

Na sednici će, kako je najavljeno, biti donet poslovnik o radu i izabran predsednik.

Tako će se stvoriti uslovi da i zvanično startuju prve istrage o slučajevima odojčadi za koju roditelji sumnjaju da su ukradena po rođenju, jer ne postoje valjani i verodostojni dokazi o njihovoj eventualnoj smrti.

Zadatak nove Komisije biće da, po nalogu suda, pribavi dokumentaciju i dokaze na osnovu predmeta koje je sud pokrenuo da utvrdi sudbinu nestale dece.

Komisija se sastoji iz predstavnika ministarstava pravde, zdravlja, za rad i zapošljavanje, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, MUP i BIA. U njoj je i devet članova koje su imenovala tri roditeljska udruženja - Za istinu i pravdu o bebama, Beogradska grupa roditelja nestalih beba i Nestale bebe Beograda.

Ovo telo je osnovano u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o nestalim bebama, a prethodno je najavljeno da bi sudovi po novom zakonu trebalo da otvore prve istrage u septembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)