SUTRA PRVA SEDNICA KOMISIJE ZA NESTALE BEBE: Da li će biti otvorene istrage?

V.C.S.

08. 09. 2020. u 18:24

PRVA sednica Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, poznatije kao Komisija za nestale bebe, biće održana sutra, u 10 sati, u zgradi Vlade.

СУТРА ПРВА СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Да ли ће бити отворене истраге?

Arhiva Novosti

Na sednici će, kako je najavljeno, biti donet poslovnik o radu i izabran predsednik.

Tako će se stvoriti uslovi da i zvanično startuju prve istrage o slučajevima odojčadi za koju roditelji sumnjaju da su ukradena po rođenju, jer ne postoje valjani i verodostojni dokazi o njihovoj eventualnoj smrti.

Zadatak nove Komisije biće da, po nalogu suda, pribavi dokumentaciju i dokaze na osnovu predmeta koje je sud pokrenuo da utvrdi sudbinu nestale dece.

Komisija se sastoji iz predstavnika ministarstava pravde, zdravlja, za rad i zapošljavanje, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, MUP i BIA. U njoj je i devet članova koje su imenovala tri roditeljska udruženja - Za istinu i pravdu o bebama, Beogradska grupa roditelja nestalih beba i Nestale bebe Beograda.

Ovo telo je osnovano u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o nestalim bebama, a prethodno je najavljeno da bi sudovi po novom zakonu trebalo da otvore prve istrage u septembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)