RODITELJIMA PRETI PRIJAVA! Poslali dete zaraženo koronom u školu, slučaj treba svima da služi za nauk

A. Z. K. - LJ. B.

03. 09. 2020. u 09:42

РОДИТЕЉИМА ПРЕТИ ПРИЈАВА! Послали дете заражено короном у школу, случај треба свима да служи за наук

Foto: P. Milošević

TEK što je počela školska godina, virus korona pojavio se u beogradskoj OŠ "Braća Jerković" u Železniku. Oboleo je učenik trećeg razreda, a roditelji su ga u školu poslali iako su čekali rezultate testa. Naime, cela porodica testirala se 31. avgusta, ali je, iako rezultati nisu bili gotovi, dečak krenuo na nastavu.

Ministarstvo prosvete protiv roditelja je podnelo prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja. U saopštenju koje je izdala direktorka OŠ "Braća Jerković" Violeta Marković, navodi se da su oni u utorak, nakon završetka nastave, dobili informaciju da je učenik trećeg razreda pozitivan na koronu i da je tog dana bio na nastavi.

- Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a đaci te grupe, kao i učiteljica, sve vreme su nosili zaštitne maske, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi, i poštovali su sve preporučene epidemiološke mere. Druga grupa istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili - navodi se u saopštenju.

Majka učenika obavestila je školu, a 31. avgusta cela porodica je bila testirana na virus korona. Majka je u svojoj pisanoj izjavi navela da su se testirali jer je ona zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

- Obavestili smo Gradski zavod za javno zdravlje, Školsku upravu Beograd i Ministarstvo prosvete. Od Gradskog zavoda za javno zdravlje dobili smo uputstvo da se učenik mora javiti u kovid-ambulantu nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno, te da ne sme ići u školu 14 dana nakon dana testiranja. Nakon toga može se vratiti na nastavu, uz potvrdu lekara da je zdrav - piše u saopštenju.

Škola je dezinfikovana i sprovode se sve propisane mere. Roditelji su obavešteni i upozoreni, ukoliko postoji sumnja da je neko u porodici zaražen odmah o tome obaveste školu, a da mališani ne dolaze na nastavu 14 dana.

Reporteri "Novosti" posetili su juče Osnovnu školu "Braća Jerković" u Železniku. Roditelji koji su čekali svoje mališane nakon završetka časova, nisu čuli za slučaj deteta koje je dobilo pozitivan rezultat na testu na virus korona.

- Nisam čula da je neko zaražen, deca su sada krenula na nastavu i nemam neki strah da će se zaraziti od vršnjaka, jer mislim da virus možemo da "zakačimo" bilo gde. Mada, koliko sam primetila, deca nose maske i odgovorni su za svoj uzrast - ispričala nam je majka jednog prvaka.

Propisane epidemiološke mere u ovoj osmoletki se izuzetno poštuju. Mališani nose maske, sa velikog odmora ulaze u školu u manjim grupama. Na vratima su postavljene dezobarijere, obavezna je dezinfekcija ruku na ulazu, a ceo proces nadgleda neko od nastavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ivan

03.09.2020. 21:01

@Gorrn - Pa sad primecujte do mile volje da iz Krzinog staba stalno ponavljaju jedno te isto. Ocigledno da nije dovoljno puta receno da ako si uradio testove odes u samoizolaciju do rezultata testa. Ovde trebe kaznu za glupost uvesti...