KON PORUČIO: Jedna osoba može da zarazi 15 tokom pevanja, virus će sigurno ući u škole, tu nema zablude

Tanjug

03. 09. 2020. u 09:33

КОН ПОРУЧИО: Једна особа може да зарази 15 током певања, вирус ће сигурно ући у школе, ту нема заблуде

Foto: Printskrin Tanjug

EPIDEMIOLOG Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još nesigurna, jer je virus prisutan i velika je osetljivost populacije.

-Situacija je povoljnija nego što je bila, ali je malo verovatno da ćemo se spustiti na nulu. Beograd je u jednom danu imao sedam potvrđenih slučajeva, što je najmanje od 1. juna kada je imao četiri novozaražena-rekao je Kon za TV Pink.

On je naveo da se situacija stabilizuje, ali da je daleko od toga da možemo da se opustimo.

Govoreći o organizovanju koncerata, on je rekao da je jedna situacija kada se sedi, sluša muzika i nosi maska, a da su pritom slušaoci na udaljenosti jedni od drugih.

-Kod pevanja udaljenost treba da bude veća. Kod jakog pevanja uz glasnu muziku, virus se u vazduhu održava. Tu jedna osoba može da zarazi 15 osoba-rekao je Kon.

Govoreći o početku školske godine i to što je virus pojavio kod jednog učenika u školi, on je rekao da će virus sigurno ući u škole, da tu nema zablude, jer virus niko nije zaustavio.

On je naveo da je ceo razred i učiteljica prešli na onlajn nastavu i da to neće imati posledice po ostale učenike u razredu, jer su deca nosila maske, poštovali ostale mere zaštite.

-Ovo je pokazalo da sistem funkcioniše. Više i energičnije moraju u svemu da učestvuju lokalni zavodi za javno zdravlje. Ovo je situacija koja može da se očekuje u bilo kom odeljenju-naveo je Kon.

Navodi da ga najviše brinu srednješkolci, koji ne nose maske.

-Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem. Treba shvatiti mladost, i mora se raditi sa tom decom-naveo je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Nikola

03.09.2020. 13:02

@Tanja - Зато што је битан живот деце, зато су и отворене школе. Деца су најмање угрожена короном. Много више су угрожена лажним страхом, незнањем, одрастањем уз тв и интернет уместо са вршњацима на фудбалу или кошарци. Треба да им учитељи буду ауторитети, а не кризни штабови који своје знање и стручност стављају у службу политике.

ZALIV tacka NET

03.09.2020. 14:35

@Nikola - @Nikola, sva ljudska bica pa i deca su ranjiva, oko 5% dece ima neki imunoloski problem a da se za to i ne zna dakle deca mogu biti ozbiljno ugrozena. Takodje ne zna se kako ovaj virus deluje na sve organizme posto se prelezi, postoje brojne studije koje tvrde da oni koji su prelezali virus na nogama (pa i deca) imaju trajne posledice (njih oko 20%) na vitalne organe (pluca, srce, jetra, bubrezi....pa cak i mozak) za sta ce se naknadno tek moci utvrditi koliko je to stetano. Dakle ovde je rec o svesnom rizikovanju zdravlja kako dece tako i njihovih bliznjih.

stari doktor

03.09.2020. 10:13

Danas, 3 septembra, prvi put posle 10-og juna, saznadoh da je Beograd "juče imao sedam prijavljenih svežih slučajeva korone! Zahvaljujem kolegi Konu za ovu slučajno izletelu informaciju, ali se pitam koji je državni razlog da se cela Srbija drži u informatičkom slepilu o ovome, umesto da se nastavilo sa praksom iz perioda mart-juni, kada smo bili mnogo bolje informisani? Sramota je ovo od sanitarnih ili upravnih državnih vlasti, ne znam ko je od nih dvoje za ovo kriv i u čemu je svrha ovoga držanja informatičkog "slepila kod zdravih očiju?

DEJAN

03.09.2020. 10:36

Dajte nam rusku vakcinu. Zasto ju kontrolisete kada ne znate da ju proizvedete. Ja hocu da ju uzmem na sopstvenu odgovornost nebi da cekam do februara. A ne bi ni zapadne vakcine da primam.

Operski Pevac U Penziji

03.09.2020. 11:34

Како доктор Кон зна да се певањем може заразити 15 особа? Да ли је доктор Кон био у неком тренутку позитиван на корону, па је нашао добровољце, па је певао, а сви знамо да доктор Кон воли да пева, и тај је експеримент показао да певањем се од оболеле особе зарази 15 других? Можда не би било лоше да доктор Кон оде у пензију, па да заједно, он као певач лаик, ја као епидемиолог лаик, играмо шах иза дезо-баријере, која ће свакако да заустави корону, нисам сигуран ко то тврди, али тај се посао лепо разрадио и доноси велетрговинама дезо-супстанцама лепе приходе. Бомбастичне изјаве, на основу непроверених вести, не служе ничему. Какве везе има ако је нешто чак и објављено у неком научном часопису. Наука захтева проверу. Као кад вакцина мора да прође сито и решето, па много неких фаза док се не докаже да ваља. Непримерено је тек тако тврдити да јесте нешто што нико није доказао на темељан начин. На крају крајева, чисто психолошки... Како то да се певањем на баш 15 особа, како то да није 16, или 15.34 особе. Може да буде и да је 15.0, него је мало вероватно да је баш толико округло. Зато и делује да је непроверено. Делује да се у основи ради о нагађању.

Bane kan

03.09.2020. 14:25

Lupanju nikad kraja. Kako li izracuna 15. Ja kazem 200, ukoliko neko ko ima virus obrise nos pa pipne bravu od skolskih vrata I svi ih pipaju, pa se posle pipnu za nos. Znaci broj moze biti ogroman ili mali zavisi od mnogo uslova, I glupo je racunati.

Ljube

03.09.2020. 17:47

I ja garantujdm da ce virus uci u skole ,,,pa svake godine " strucnjak " imamo sezonski grip ,koji baca neke dva tri dana u postelju ,a neko ga na nogama preboli .Samo sada " strucnjak " , Vi to sve nazivate Covid -19 ,,,jos malo kada se ogrebotina dobije na telu prozvace te siptomima Covida -19