VEHABIJE IZ BIH ŠIRE PIPKE PREMA RAŠKOJ OBLASTI: Na desetine paradžemata, gde se uči radikalni islam, funkcioniše u susedstvu

S. Mišljenović

31. 08. 2020. u 09:00

U Bosni i Hercegovini postoji više od 60 paradžemata, odnosno zajednica u kojima se uči radikalni islam.

ВЕХАБИЈЕ ИЗ БИХ ШИРЕ ПИПКЕ ПРЕМА РАШКОЈ ОБЛАСТИ: На десетине параџемата, где се учи радикални ислам, функционише у суседству

Džamija kralja Fahda u Sarajevu / Foto S.

Zvanično postoji 11 paradžemata koji i dalje odbijaju Islamsku versku zajednicu BiH, dok je oko 50 paradžemata prihvatilo da budu pod IZ BiH. Na terenu to ne znači ništa, u svim se, bez izuzetka, izučava radikalni islam.

Najviše paradžemata se nalazi na širem području Sarajeva, Zenice i Tuzle, ali i u Podrinju. Procena stručnjaka je da u BiH ima oko 100.000 radikalnih islamista koji naseljavaju paradžemate širom BiH, a da sa njima sarađuje i više od 30.000 stranih državljana koji dolaze iz arapskih zemalja. Njima je radikalni islam način života.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama, kaže za "Novosti" da u paradžematima žive pre svega domaći ljudi koji se finansiraju novcem radikalnih islamista instaliranih iz nekoliko centara.

- Saudijska Arabija finansira vehabije u BiH preko Džamije kralja Fahda u Sarajevu. Turska to radi preko nevladinog sektora, kao i Pakistan. Drugi izvor finansiranja je preko vehabijskih mreža u Austriji i Luksemburgu. Iz ovih zemalja u BiH stižu ogromna sredstva za paradžemate - ističe Galijašević.

On kaže da je BiH glavna odskočna daska za teroriste u Evropi, a i šire.

- BiH je danas glavna teroristička baza u Evropi. U BiH se među radikalnim islamistima planiraju i pripremaju akcije. Ova zemlja je definitivno najveći klaster terorista u Evropi - poručuje Galijašević.

On kaže da su paradžemati pod zaštitom SDA i Sarajeva i da se već godinama ne sprovode policijske akcije po ovim zajednicama jer SDA kontroliše situaciju na terenu i ne dopušta državnim bezbednosnim agencijama da "guraju nos" u paradžemate.

- Paradžemati iz BiH su počeli da šire pipke i prema Srbiji, pogotovo Sandžaku. Kada se pogledaju istupi Sulejmana Ugljanina i njegovi stavovi, svima je jasno da je to ista slika i prilika SDA iz Sarajeva - ističe Galijašević.

On kaže da se radikalni islamisti grupišu po paradžematima u Podrinju.

- Pojas oko Drine je posebno interesantan za vehabije jer mogu prelaziti u Srbiju pa dalje ići prema Raškoj oblasti - kaže Galijašević.

UBISTVA I DIZANjE U VAZDUH

GALIJAŠEVIĆ kaže da su vehabije iz paradžemata u BiH izveli od završetka rata u BiH na desetine terorističkih napada i ubistava po BiH.

- Još su sveža sećanja na ubistvo srpskog policajca u Zvorniku od pre nekoliko godina. Zatim smo imali ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva. Tu je i pucanje na američku ambasadu u Sarajevu, pa dizanje u vazduh policijske stanice u Bugojnu. Ovo su sve događaji od 2000. naovamo - ističe Galijašević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna