VEHABIJE IZ BIH ŠIRE PIPKE PREMA RAŠKOJ OBLASTI: Na desetine paradžemata, gde se uči radikalni islam, funkcioniše u susedstvu

S. Mišljenović

31. 08. 2020. u 09:00

ВЕХАБИЈЕ ИЗ БИХ ШИРЕ ПИПКЕ ПРЕМА РАШКОЈ ОБЛАСТИ: На десетине параџемата, где се учи радикални ислам, функционише у суседству

Džamija kralja Fahda u Sarajevu / Foto S.

U Bosni i Hercegovini postoji više od 60 paradžemata, odnosno zajednica u kojima se uči radikalni islam.

Zvanično postoji 11 paradžemata koji i dalje odbijaju Islamsku versku zajednicu BiH, dok je oko 50 paradžemata prihvatilo da budu pod IZ BiH. Na terenu to ne znači ništa, u svim se, bez izuzetka, izučava radikalni islam.

Najviše paradžemata se nalazi na širem području Sarajeva, Zenice i Tuzle, ali i u Podrinju. Procena stručnjaka je da u BiH ima oko 100.000 radikalnih islamista koji naseljavaju paradžemate širom BiH, a da sa njima sarađuje i više od 30.000 stranih državljana koji dolaze iz arapskih zemalja. Njima je radikalni islam način života.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama, kaže za "Novosti" da u paradžematima žive pre svega domaći ljudi koji se finansiraju novcem radikalnih islamista instaliranih iz nekoliko centara.

- Saudijska Arabija finansira vehabije u BiH preko Džamije kralja Fahda u Sarajevu. Turska to radi preko nevladinog sektora, kao i Pakistan. Drugi izvor finansiranja je preko vehabijskih mreža u Austriji i Luksemburgu. Iz ovih zemalja u BiH stižu ogromna sredstva za paradžemate - ističe Galijašević.

On kaže da je BiH glavna odskočna daska za teroriste u Evropi, a i šire.

- BiH je danas glavna teroristička baza u Evropi. U BiH se među radikalnim islamistima planiraju i pripremaju akcije. Ova zemlja je definitivno najveći klaster terorista u Evropi - poručuje Galijašević.

On kaže da su paradžemati pod zaštitom SDA i Sarajeva i da se već godinama ne sprovode policijske akcije po ovim zajednicama jer SDA kontroliše situaciju na terenu i ne dopušta državnim bezbednosnim agencijama da "guraju nos" u paradžemate.

- Paradžemati iz BiH su počeli da šire pipke i prema Srbiji, pogotovo Sandžaku. Kada se pogledaju istupi Sulejmana Ugljanina i njegovi stavovi, svima je jasno da je to ista slika i prilika SDA iz Sarajeva - ističe Galijašević.

On kaže da se radikalni islamisti grupišu po paradžematima u Podrinju.

- Pojas oko Drine je posebno interesantan za vehabije jer mogu prelaziti u Srbiju pa dalje ići prema Raškoj oblasti - kaže Galijašević.

UBISTVA I DIZANjE U VAZDUH

GALIJAŠEVIĆ kaže da su vehabije iz paradžemata u BiH izveli od završetka rata u BiH na desetine terorističkih napada i ubistava po BiH.

- Još su sveža sećanja na ubistvo srpskog policajca u Zvorniku od pre nekoliko godina. Zatim smo imali ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva. Tu je i pucanje na američku ambasadu u Sarajevu, pa dizanje u vazduh policijske stanice u Bugojnu. Ovo su sve događaji od 2000. naovamo - ističe Galijašević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

ban Kulin

31.08.2020. 14:28

Islam ili radikalni islam potpuno svejedno, to nije religija to je velikoarapska velikohegemonija; upravo su muslimani bili ti koji su sistematski zatirali Srbe i ostale hrišćane na ovim prostorima pri tom na silu nametajući islam, a taj zločin genocida je trajao vekovima i nikada nije kažnjen! Islam je arapska propaganda, Arapi preko islama ostvaruju svoje političke i hegemonističke interese, da li vidite da ih ima i u ovoj priči i to ne baš mali broj, 30 hiljada je za naše prilike i previše! Sve što postoji u islamu je arapsko ili poArabizovano, od imena i prezimena, pa preko običaja, obreda, praznika, kultova, verovanja, kompletne tradicije, jezika, pisma, kad uđete u Đamiju sve vam je arapsko ili na arapskom i tekstovi i kaligrafija i arabeske i kuran, bogosluženje vam je takođe na arapskom, Arapi preko islama POARABLjUJU druge nearapske narode!

ban Kulin

31.08.2020. 14:34

Arapi su ultrafašisti i ultranacisti, a islam je njihova propaganda, Arapi uz pomoć islama od nearapskih naroda stvaraju nove Arape, ovo sa ovim džemetima u Bosnu je tipičan primer kako se od poturica to jest od poArabljenika navodnim religijskim učenjima, a zapravo političkim ispiranjem mozgova uz pomoć velikoarapske propagande, odnosno islama, stvaraju arapske krvožedne, zločinačke i genocidne zverske LEGIJE sačinjene od nearapskih naroda koji treba da ginu za velikoarapske hegemonističke ciljeve!!!

Čiča Gorio

31.08.2020. 16:10

Gde se oni uvuku tu nema spasa. Uvukli se i sve se šire. Pa kada počnu onda kažu "sveti Rat" pa svi polete, teško onome na koga počnu i navale. To je sada gotovo. Trebalo je ranije misliti o tome. Sada je kasno.