VELIKI USPEH U RUSIJI: Tenkisti Vojske Srbije u polufinalu Tenkovskog biatlona! (FOTO)

Novosti onlajn

30. 08. 2020. u 17:29

TENKISTI Vojske Srbije posle odlično vožene druge i treće individualne trke, juče i danas, plasirali su se u polufinale „Tenkovskog biatlona“ Međunarodnih vojnih igara u Rusiji, na kome učestvuju sedmi put.

ВЕЛИКИ УСПЕХ У РУСИЈИ: Тенкисти Војске Србије у полуфиналу Тенковског биатлона! (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Danas smo nastupili u poslednjoj, trećoj individualnoj trci, i imali odličan rezultat, baš kao i juče u žestokoj drugoj individualnoj trci - kaže potpukovnik Rade Adamović, posle kojih je ekipa Vojske Srbije izborila učešće u polufinalu ovogodišnjeg „Tenkovskog biatlona“.

 
- Tenkisti Vojske Srbije su individualne trke vozili u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom po veoma zahtevnoj stazi i ostvarili smo rezultat koji nam garantuje plasman u narednu etapu takmičenja - ocenjuje potpukovnik Adamović.
 
Ekipe Srbije i Azerbejdžana takmiče se na ruskim tenkovima T-72B3, dok se ekipe Kine i Belorusije tradicionalno takmiče na svojim tenkovima.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije


 
Odlika individualnih trka, prema rečima potpukovnika Adamovića, je jako zahtevna staza, dobro gađanje svih ekipa i zavidna veština upravljanja tenkovima.
 
Za ekipu Vojske Srbije nastupile su tri posade. U prvoj posadi bili su komandir tenka poručnik Dušan Stevančev, nišandžija desetar Nenad Stojanović i vozač desetar Nebojša Maksimović. Drugu posadu činili su komadir tenka poručnik Dušan Sinadinović, nišandžija razvodnik Dorotej Savić i vozač razvodnik Nemanja Manojlović, a u trećoj trci posadu su činili komandir tenka vodnik 1. klase Miroslav Nikolić, nišanddžija desetar Bogoljub Arsov i vozač tenka razvodnik Bojan Marković.

Dosadašnji učinak naših tenkista na takmičenju je jako dobar, naglašava potpukovnik Adamović, što uliva optimizam u još uspešniji nastavak u borbi za medalje.   

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije


 
Polufinalna trka u kojoj nastupa ekipa Vojske Srbije na programu takmičenja je 1. septembra.  Učestvuju sve tri posade ekipa, naizmenično na istom tenku. Tenk Vojske Srbije i u toj trci biće žute boje.

Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“. Prema propozicijama takmičenja, svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom. U svakom krugu imaju 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, vertikalni zid visine 90 centimetara, vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, i tako dalje. Najbolje postignuto vreme kriterijum je za plasman u finalnu trku.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Finale „Tenkovskog biatlona“ održaće se na poligonu Alabino 5. septembra, kada se svečanom ceremonijom i zatvaraju ovogodišnje Međunarodne vojne igre. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas