LEČENJE BOLESTI CREVA: Kortikosteroidi samo u akutnoj fazi

Specijalni dodatak Doktor u kući / Du. K.

30. 08. 2020. u 17:33

VIŠE od 10.000 ljudi u Srbiji boluje od hroničnih bolesti digestivnog trakta, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

ЛЕЧЕЊЕ БОЛЕСТИ ЦРЕВА: Кортикостероиди само у акутној фази

Foto: Depositphotos

Nakon što se dijagnostikuju, ove zapaljenske (inflamatorne) bolesti creva često se leče novim generacijama bioloških lekova sa novim mehanizmima delovanja, što utiče na duže periode remisije, odnosno mirovanja bolesti.

Asistent dr Srđan Marković, šef odseka gastroenterologije na kliničkom Odeljenju za gastroenterologiju u KBC Zvezdara, kaže da postoji nekoliko glavnih kategorija lekova koji se koriste, kao što su derivati mesalazina, kortikosteroidi, imunomodulatori i biološka terapija.

- Kada je bolest akutna, kortikosteroidi su terapija izbora, ali ovi lekovi se ne koriste u terapiji održavanja bolesti pod kontrolom - kaže dr Marković.

Biološka terapija obuhvata monoklonska antitela, kojom se onemogućava širenja procesa upale.

- U ovu grupu lekova spadaju infliksimab, adalimumab, golimumab - kaže naš sagovornik. - U poslednjih godinu i po, to je i vedolizumab, biološki lek drugog mehanizma. Uspešnost biološke terapije je značajna i utiče na poboljšanje kvaliteta života.

S obzirom na to da se Kronova bolest i ulcerozni kolitis karakterišu mirnim fazama bolesti bez tegoba i periodima pogoršanja, potrebne su redovne kontrole.

- Ciljevi terapija su uvođenje u remisiju, održavanje remisije bolesti i minimalizacija sporednih efekata lekova - kaže dr Marković. - Potrebno je da se to obavi u referentnim centrima za lečenje, kao što je kliničko Odeljenje za gastroenterologiju u KBC Zvezdara, gde se uz adekvatne terapije leči više od 1.000 obolelih. Osim gastroenterologa, članovi tima su hirurzi, dermatolozi, psihijatri, reumatolozi i radiolozi, uz organizovano savetovalište.

Uz terapiju, neophodna je adekvatna dijeta koja omogućava smanjenje tegoba bolesti i prevenciju ponovne pojave bolesti.

- Dijetni režim podrazumeva manji unos vlakana, koji se slabo vare, kao i nadoknadu folata, Fe, Ca i vitamina B12, koji nedostaju zbog česte neuhranjenosti pacijenata - kaže dr Marković.

Većina obolelih od inflamatornih bolesti creva je mlađa od 40 godina, što ima veliki uticaj na radnu sposobnost i kvalitet života.

- Najčešće obolevaju osobe mlađeg životnog doba - kaže dr Marković. - Incidenca raste u adolescenciji, a kod četvrtine bolesnika se dijagnostikuje između 13. i 18. godine. Sve učestalije ove bolesti se javljaju u severnim delovima sveta, sa najvećom incidencom u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi.

OBAVEZNI PREGLEDI

Dijagnostika hroničnih bolesti creva obuhvata anamnezu, laboratorijske preglede, analize stolice, endoskopske i radiološke metode.

- Kolonoskopija sa ileoskopijom obavezan je deo pregleda za pacijente kod kojih postoji sumnja na inflamatorne bolesti creva - kaže gastroenterolog Marković. - Kod Kronove bolesti, prisustvo bolesti u tankom crevu može da se ispita rendgenskim pregledom tankog creva barijumom, kao i radiološkim metodama - skenerom ili enterografijom na magnetnoj rezonanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)