NEMAČKA ISTRAŽIVANJA UTVRDILA: Kod oporavljenih od korone javljaju se srčani problemi

J. Ž. S.

28. 07. 2020. u 14:56

DVE nove studije nemačkih naučnika ukazuju da su se kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od kovida-19 razvili srčani problemi, čak i ako njihovo stanje nije zahtevalo hospitalizaciju.

НЕМАЧКА ИСТРАЖИВАЊА УТВРДИЛА: Код опорављених од короне јављају се срчани проблеми

Foto: Depositphoto

Rezultate magnetne rezonance srca  kod stotinu oporavljenih, lekari su uporedili s rezultatima iste pretrage obavljene kod stotinu osoba koje nisu bile zaražene koronavirusom. Prosečna starost ispitanika bila je 49 godina, a dve trećine bolesnika oporavilo se kod kuće.

Posle nešto više od dva meseca, među inficiranim pacijentima uočena je veća verovatnoća za razvoj srčanih problema u odnosu na ispitanike iz kontrolne grupe.

Pokazalo se da je  kod  većine pacijenata, njih 78 došlo do ozbiljnuih oštećenja srčanog mišića, poput onih koja se javljaju nakon srčanog udara. Šezdeset i sedam pacijenata oporavljalo se kod kuće, a stanje 33 pacijenta zahtevalo je bolničko lečenje.

- Radi se o relativno mladim i zdravim pacijentima starostii od 45 do 53 godine koji su se razboleli u proleće - rekla je dr Valentina Puntmann, kardiologi Univertitetske  bolnice u Frankfurtu koja je vodila studiju. - Mnogi od njih upravo su se vratili sa skijaja i niko od njih nije mislio da ima problema sa srcem.Činjenica da su se kod 78 posto pacijenata koji su se 'oporavili' od kovida-19 razvili ozbiljni srčani problemi, ukazuje na to da bolest kod većine ostavlja posledice na srčani mišić, s obzirom da ne postoje uobičajeni simptomi srčanih bolesti, poput naprimer boli u prsima koja prati anginu pectoris.

U sklopu druge studije analizirani su nalazi obdukcije 39 osoba koje su umrle na početku pandemije i čija je prosečna starost znosila 85 godina. Kod njih 24 otkrivena je visok nivo virusa u srčanom mišiću.

Rezultati studija upućuju na to da bi se kod mnogih pacijenata koji su preboleli kovid-19 mogao razviti zastoj srca, stanje u kome ono ne može da ispumpa dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih delova tela za kiseonikom i hranjivim materijama. Prerano je govoriti o tomu jesu li oštećenja kod pacijenata koji se oporavljaju od kovida-19 prolazna ili trajna, ali kardiolozi su zabrinuti.

Kod osoba koje se zaraze kovidom-19 postoji velika verovatnoća za razvoj srčanih problema kasnije u životu Postavlja se pitanje koliko dugo takve promene traju i hoće li ovo stanje prerasti u nešto hronično ili će se stanje srčanog mišića s vremenom postupno poboljšavati. 

Od početka pandemije osobe s kardiovaskularnim problemima, poput visokog krvnog pritiska bolesti koronarnih arterija ili zastoja srca, znaju da su izložene većem riziku od infekcije i smrtnog ishoda. Veza između kovida-19 i stvaranja krvnih ugrušaka pojavila se kasnije, nakon što su lekari počeli s korona virusom povezivati plućnu emboliju ili moždani i srčani udar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)