I NAJMLAĐI DA NOSE MASKU: Nije određena donja starosna granica za zaštitu, ali se preporučuje nošenje

B. R.

21. 07. 2020. u 09:35

ZAŠTITNA maska nije obavezna za malu decu, ali je preporuka epidemiologa da ih i najmlađi nose. Krizni štab nije odredio donju starosnu granicu iznad koje bi maske bile obavezne i za decu, već je samo uputio apel roditeljima da zaštite najmlađe od infekcije virusom korona.

И НАЈМЛАЂИ ДА НОСЕ МАСКУ: Није одређена доња старосна граница за заштиту, али се препоручује ношење

Foto N. Živanović

Pedijatri kažu da deci od četiri ili pet godina čak može da bude i zanimljivo da nose masku, ali da problem može da bude sa mlađima, koji će refleksno skidati masku.

- Preporuka Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti je da masku nose deca starija od dve godine - kaže dr Verica Jovanović, direktor "Batuta". - Ipak, nije uvek najbolja preporuka insistiranje da deca nose maske. To je odluka koju roditelji treba da donesu pojedinačno u dogovoru sa pedijatrom. Za vrtiće će biti donete preporuke.

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", gde je u ponedeljak bilo 15 dece na lečenju zbog kovida, ipak, apeluje da i deca svih uzrasta treba da nose masku.

- Ne postoji nijedan uzrast koji je bezbedan, svi smo osetljivi na zarazu i zato svi treba i da nosimo masku - kaže dr Ostojić. - Deca najmanjeg uzrasta imaju mnogo blaže simptome virusa, ali tinejdžeri i adolescenti se već polako približavaju udarnoj ciljnoj grupi virusa. Mi sad u klinici imamo i četiri novorođene bebe koje su potpuno dobrog stanja i bez simptoma. Ostavićemo ih na posmatranju dok njihovi testovi na kovid 19 ne budu negativni.

Infektolog profesor dr Mijomir Pelemiš kaže da svi moraju da nose masku, "nažalost i deca":

- Za najmlađe treba naći odgovarajući maske - kaže dr Pelemiš. - Svakako će im više prijati maske iz domaće radinosti, koje će i po veličini biti prilagođene deci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest