KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Procenat umrlih se pomerio na mlađe životno doba

Novosti online

19. 07. 2020. u 15:00

U PALATI Srbija je održana konferencija Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Проценат умрлих се померио на млађе животно доба

Foto: Tanjug/Printskrin

Na konferenciji su govorili infektolog dr Mijomir Pelemiš i pokrajinski sekretar Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković saopštili najnovije podatke o broju zaraženih od korona virusa, u poslednja 24 časa.

- U danu iza nas testirano je 7.955 ljudi. Ukupno je 187 pacijenata na respiratoru, a ukupan broj preminulih do sada iznosi 472. U Srbiji je do danas registrovano 20.894 potvrđenih slučaja kovid infekcije, od početka pojave ovog virusa u našoj zemlji - rekao je Gojković.

O radu laboratorija

- Rekli smo da je bilo zastoja u radu, i u ponedeljak je i premijerka pričala o tome. Mislim da smo uspeli da nadoknadimo sve zaostatke i da izađemo iz tog problema. Od sutra ćemo u potpunosti uspeti da ispoštujemo da nalazi budu za 24 do 48 sati. Neke laboratorije nisu imale probleme - rekao je Gojković.

Sutra će svi građani koji se testiraju na aplikaciji, moći da dobiju rezultat putem mreže, a sutra ćemo o tome detaljnije - kaže Gojković.

O testiranju u privatnim laboratorijama

Gojković je govoreći o privatnim klinikama za PCR testiranje istakao da postoje kriterijumi, te da je u PCR testiranju materijal izuzetno infektivan.

- Radi se na tome, to ne mogu da rade obične laboratorije koje imaju pojedine privatne zdravstvene ustanove. Postoje određeni pravilnici - poručio je Gojković.

O uzrastu zaraženih i preminulih od korone

Dr Pelemiš je istakao da je "došlo do pomeranja kada je virus u pitanju, pa sada imamo situaciju da umiru i mlađi pacijenti, zdravi, a ne samo stariji i hronični bolesnici".

- Nemamo te podatke, već to imaju kolege iz Batuta. Procenat umrlih se pomerio na mlađe životno doba - rekao je infektolog Mijomir Pelemiš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije