POSLE 18 GODINA IDENTIFIKOVANO TELO: Komisiji za nestale predati posmrtni ostaci jedne osobe na Sremskoj Rači

V.C.S.

03. 12. 2021. u 15:52

KOMISIJA za nestala lica Vlade Srbije danas je na graničnom prelazu Sremska Rača od Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine preuzela posmrtne ostatke jedne osobe srpske nacionalnosti, stradale u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ, između 1991. i 1995. godine.

ПОСЛЕ 18 ГОДИНА ИДЕНТИФИКОВАНО ТЕЛО: Комисији за нестале предати посмртни остаци једне особе на Сремској Рачи

FOTO: Arhiva novosti

Posmrtni ostaci su ekshumirani na groblju u Bratuncu još 2003. godine, potvrdila je za "Novosti" Maja Vasović iz Komisije za nestala lica:

- Ovaj čovek je nestao 1993. godine u okolini Bijeljine, kod mesta Vrbica. Godine 2003. otkrivena su i ekshumirana tri tela NN osoba, na groblju, u Bratuncu. Sve vreme od tada pokušavali smo da utvrdimo njihov identitet, ali bezuspešno. Prošle godine smo pokrenuli zajedničku akciju sa Međunarodnim komitetom za nestale, koji, na osnovu sklopljenog ugovora, vrši DNK analize na području bivše Jugoslavije. Tada je majka ovog stradalog vojnika Vojske Republike Srpske dala krv. Porodica do tada nije čak ni prijvila njegov nestanak.

Drugog novembra ove godine stigao je pozitivan DNK nalaz i utvrđen je preliminarni identitet. Konačna identifikacija, u prisustvu članova porodice, obaviće se na Institutu za patologiju i sudsku medicinu VMA u Beogradu, posle čega će se organizovati prevoz preuzetih posmrtnih ostataka do mesta sahrane, u skladu sa željom porodice.

Što se tiče preostala dva tela pronađena na istom mestu, pre 18 godina, njihov identitet i dalje je nepoznat. Zato iz Komisije za nestala lica apeluju na sve koji nisu prijavili nestanke svojih najmilijih tokom ratova devedesetih ili koji nisu dali referentne uzorke da im se jave.

Inače, ove godine su sa nadležnim organima u BiH razmenjeni posmrtni ostaci sedam osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba