SRBIJA KORAK BLIŽE NOVIM TRANSPORTNIM AVIONIMA: Potpisan važan dokument sa Kraljevinom Španijom (FOTO)

Novosti online

04. 11. 2021. u 20:22

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Madridu sa ministarkom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, posebno u segmentu vojne industrije.

СРБИЈА КОРАК БЛИЖЕ НОВИМ ТРАНСПОРТНИМ АВИОНИМА: Потписан важан документ са Краљевином Шпанијом (ФОТО)

Foto: Profimedia

Nakon sastanka ministara, potpisano je pismo o namerama Ministarstva odbrane Republike Srbije za nabavku vojnih transportnih vazduhoplova i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije za pružanje podrške i pomoći prilikom te nabavke.

Ministar Stefanović je na početku sastanka podsetio na izuzetne prijateljske odnose dveju zemalja, dve vojske i dva ministarstva.

- Srpski narod zaista duboko ceni prijateljstvo španskog naroda i želim da vam još jednom izrazim našu zahvalnost za principijelan i konzistentan stav koji Španija ima po pitanju nepriznavanja takozvanog Kosova. Želim da istaknem i da Republika Srbija snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kraljevine Španije - rekao je ministar Stefanović, zahvaljujući se Španiji ujedno i na snažnoj podršci Srbiji na putu evrointegracija.

Ministar je izrazio zadovoljstvo do sada ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i kao njenu krunu istakao zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u misiji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je izrazio opredeljenje za nastavak aktivnosti u vojno-vojnoj saradnji i razvoj saradnje u domenu vojne industrije, ali i istakao značaj nastavka započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, počev od profilisanja daljih oblika saradnje na nivou istraživačko-razvojnih ustanova i odbrambenih industrija dve zemlje.

Govoreći o važnosti međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ministarka Robles poručila je da  stav Kraljevine Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova ostaje nepromenjen i da ova zemlja nastavlja da snažno podržava zahteve Republike Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ona se saglasila sa ministrom Stefanovićem da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane, posebno u odbrambenoj industriji, i istakla da je Španija ujedno opredeljena za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne saradnje. 

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Robles je, takođe, poručila da Španija Srbiju smatra ključnom zemljom Zapadnog Balkana i da će nastaviti sa snažnom podrškom našoj zemlji na putu ka EU. 

Nakon sastanka ministara, potpisano je Pismo o namerama Ministarstva odbrane Republike Srbije za nabavku vojnih transportnih vazduhoplova i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije za pružanje podrške i pomoći prilikom te nabavke. Navedeni dokument omogućiće nastavak započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, uključujući i planirane nabavke za potrebe opremanja Vojske Srbije.

Pismo o namerama potpisali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i nacionalni direktor za naoružanje Kraljevine Španije admiral Santjago Ramon Gonzales Gomez.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PREDSTAVLjENO BORBENO VOZILO "LAZANSKI": Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega