SAVET ZA VOZAČE: Zimske gume možete staviti i pre obaveznog roka

Tanjug

28. 10. 2021. u 14:19

JOVICA Mitić, iz Auto-moto saveza Srbije, posavetovao je danas vozače da na svoja vozila stave zimske pneumatike i pre 1. novembra, kada ih zakon obavezuje na to.

САВЕТ ЗА ВОЗАЧЕ: Зимске гуме можете ставити и пре обавезног рока

Foto N. Fifić

- Kada su ovakve vremenske prilike, kada u jutarnjim i večernjim satima ima magle, kada su kolovozi vlažni, a temperature oko nultog podeljka što je pogodno za stvaranje poledice, ne bi bilo loše da vozači odmah namontiraju zimske gume, jer će njihova vožnja biti bezbednija sa zimskim pneumaticima u tim vremenskim uslovima - rekao je Mitić.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozači su dužni da od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko ima snega, leda ili poledice na kolovozu, imaju sve četiri zimska pneumatika, a van naseljenog mesta da u gepeku imaju i uređaje za povećanje trakcije (lance za sneg).

Mitić kaže da su vozači u našoj zemlji odgovorni i da preko 80 odsto njih koristi zimske gume, a kada su sneg i poledica, ističe, oko 99 odsto njih koristi zimske pneumatike.

- Moj savet vozačima je da koriste zimske pneumatike, jer će njihova bezbednost sigurno biti mnogo veća - poručio je Mitić.

On objašnjava da je sam sastav letnjih guma drugačiji od zimskih, te da pneumataci drugačije prijanjaju na asfaltnu podlogu.

- Samim tim, drugačije se ponašaju prilikom vožnje, trag kočenja i stabilnost vozila su drugačiji, a samim tim i vožnja i bezbednosti putnika - zaključio je Mitić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)