NOVA ODLUKA ZA ĐAKE: U osam gradova nastava će se od ponedeljka odvijati po drugom modelu

Novosti onlajn/ LJ.B.

08. 10. 2021. u 10:49

TIM za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 11. oktobra 2021. godine, primenjuje u srednjim školama na teritoriji osam lokalnih samouprava.

НОВА ОДЛУКА ЗА ЂАКЕ: У осам градова настава ће се од понедељка одвијати по другом моделу

Foto: P. Milošević

To su:

1. Beograd

2. Velika Plana
3. Vlasotince
4. Vrnjačka Banja
5. Lajkovac
6. Lebane
7. Temerin
8. Šabac

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“, koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, u nedelji od 27. septembra do 6. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 2774 (0.35%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije ukupno je 71 (0.18%) odeljenje (16 i manje učenika) koje je zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenilo način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 992 (2.48%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 120 (0.30%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)