VEĆ ŠEST PUTA BIRALI DEKANA: Problemi na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu

Lj. B.

05. 10. 2021. u 09:53

FAKULTET za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, bivši Defektološki fakultet, šest puta je bezuspešno pokušao da izabere dekana. Poslednji pokušaj odigrao se krajem prošle nedelje, kandidat je bila prof. dr Vesna Žunić Pavlović, ali nije izabrana, jer su joj nedostajala tri glasa članova Naučno-nastavnog veća.

ВЕЋ ШЕСТ ПУТА БИРАЛИ ДЕКАНА: Проблеми на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду

Fakultet za specijalnu edukaciju / Foto Z. Jovanović

- U maju je počeo proces izbora novog dekana, nekoliko puta je zakazivana sednica Naučno-nastavnog veća za izbor dekana, jednom nije bilo predloga, dva puta nije bilo kvoruma, a tri puta predloženi kandidati nisu dobili potrebnu većinu glasova - kažu sagovornici "Novosti" iz ove visokoškolske institucije. Oni navode da je problem što nekadašnja dekanka prof. Snežana Nikolić po svaku cenu želi da izabere "svog" kandidata.

- Naš fakultet je pod rukovodstvom Snežane Nikolić bio izložen brojnim skandalima, a ukoliko bi za dekana bio izabran neko koga ona predloži, nezakonite radnje bile bi nastavljene - kažu sagovornici.

Naši sagovornici podsećaju da je prof. Snežana Nikolić dala ostavku na mesto dekana iz ličnih razloga, a nakon što je dobila javnu opomenu od Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Jedan od problema bio je i neusklađenost pravnih akata sa Statutom fakulteta. Zbog postupaka suprotnim Zakonu o visokom obrazovanju i važećem pravilniku, pojedini profesori podneli su predstavku Ustavnom sudu, koji je poništio ove članove Statuta. Ni nakon toga, rukovodstvo FASPER nije promenilo akte koji su proizišli iz tih spornih odredaba Statuta. Takođe, utvrđeno je da Statut fakulteta nije usklađen sa univerzitetskim i sa Zakonom o visokom obrazovanju. I Prosvetna inspekcija je konstatovala nezakonitosti i naložila mere da se one otklone, ali to se, kažu naši sagovornici, nije dogodilo.Komentar smo zatražili i od bivše dekanke Snežane Nikolić, ali do zaključenja ovog izdanja odgovore nismo dobili.

SEDNICA U POZORIŠTU

MIMO svih procedura, rukovodstvo je odlučilo da sednice održava u prostorijama Pozorišta Slavija, a ne u prostorijama fakulteta, gde su u svakom pogledu primereniji uslovi od onih koje nudi pozorište - kažu naši sagovornici iz ove ustanove.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024