SKRIVENA ISTORIJA AMERIČKE DIPLOMATIJE: Predavanje Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu KCNS

V. N.

27. 09. 2021. u 19:13

PREDAVANJE novinara i publiciste Milorada Vukašinovića na temu „Savet za inostrane poslove (1921–2021): skrivena istorija američke diplomatije" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

СКРИВЕНА ИСТОРИЈА АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјуб каналу КЦНС

FOTO: Milorad Vukašinović (KCNS)

Američki Savet za inostrane poslove ove godine obeležio je stogodišnjicu postojanja. Ova organizacija osnovana je 29. jula 1921. godine u NJujorku i u međuvremenu je prerasla u  svojevrsnu „laboratoriju američke spoljne politike".

Potreba za osnivanjem SIO proistekla je prvenstveno iz složenih prilika u kojima se svet našao nakon Prvog svetskog rata i Versajske mirovne konferencije 1918. godine. Najpre su članovi Saveta bili isključivo Amerikanci, da bi potom u članstvo bili pozivani i eminentni sagovornici iz dugih delova sveta.

SIO je veoma brzo postao kadrovski regrutni centar za najviše državne funkcije, pa i instituciju američkog predsednika, premda je u početku bio zamišljen kao privatna nevladina organizacija.

O važnosti Saveta i njegovom uticaju koji je s vremenom sve više rastao možda najbolje govori pretpostavka o ulozi Saveta u uklanjanju američkog predsednika Trampa iz izborne trke 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)