KRF I VIDO, SIMBOLI PONOSA: Održana komemoracija povodom 105 godina od golgote srpske vojske i iskrcavanja na jonska ostrva

J. Ž. S.

23. 09. 2021. u 20:35

ALBANSKA golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine, nepovratno su utkani u kolektivnu svest naših naroda, kao vreme velikog stradanja, nesebičnog junaštva i istinske humanosti.

КРФ И ВИДО, СИМБОЛИ ПОНОСА: Одржана комеморација поводом 105 година од голготе српске војске и искрцавања на јонска острва

SEĆANjE Državna delegacija na ostrvu Vido, Foto MINRZS

Ovo je rekla Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas na ostrvu Vido, na centralnoj državnoj komemorativnoj svečanosti povodom 105 godina od iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido.

Ministarka je poručila da su reči Krf i Vido simboli bola, hrabrosti i ponosa.

- Ovo mesto na kom počivaju naši preci nije samo mesto stradanja, već i vaskrsnuća srpske vojske. Velika žrtva spojila je naša dva naroda u neraskidivo prijateljstvo. Zato je važno da razumemo šta nam preci poručuju i da sa ovog mesta odlučno kažemo da smo opredeljeni za mir, život u zajedništvu, razumevanje i saradnju - naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, sećajući se naših slavnih predaka ne smemo da zaboravimo strahote rata i zato je naša dužnost da učinimo sve da se tako nešto više nikada ponovi.

- Naša je dužnost i odgovornost da negujemo sećanje na pretke, njihovo junaštvo i stradanje, kao i da istrajemo u građenju društva zasnovanog na vrednostima i idealima humanizma i nenasilja - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

PAMTIĆEMO VAŠE JUNAŠTVO

MINISTARKA Kisić Tepavčević je položila venac u Mauzoleju na Vidu, na spomen-obeležje Mornarički krst, kao i na otvorenom moru, u "Plavu grobnicu".

- Srbija će večno pamtiti vaše junaštvo. Junaci naši, vi koji ste svoje živote ostavili na ostrvima Krf i Vido, neka vam je večna slava i hvala - upisala je ministarka u Spomen-knjigu u Mauzoleju.

Ovaj dan, kazala je, treba da bude još jedan apel za mir, razumevanje i toleranciju među narodima, religijama i državama.

Obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrvu Vido prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a poštu su odale i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Republike Grčke i predstavnici opštine Centralni Krf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života