KLUPE PRAZNE BEZ JOŠ VIŠE VAKCINISANIH: Ministar prosvete apelovao na građane, a posebno na roditelje, da što pre prime neko od cepiva

V.N.

18. 09. 2021. u 23:09

APELUJEM na građane, a naročito na roditelje, da poslušaju lekare i njihov savet da je vakcinacija rešenje za pobedu nad opakim virusom kovid 19, a ujedno i jedini način da zadržimo decu u školskim klupama - poručio je ministar prosvete Branko Ružić, a povodom učestale primene onlajn nastave u školama širom Srbije.

КЛУПЕ ПРАЗНЕ БЕЗ ЈОШ ВИШЕ ВАКЦИНИСАНИХ: Министар просвете апеловао на грађане, а посебно на родитеље, да што пре приме неко од цепива

Foto Z. Jovanović

Potpredsednik Vlade istakao je da o tome govori i na Kriznom štabu, da građanima treba neprekidno objašnjavati zašto bi trebalo da se vakcinišu.

- Kao što poslušamo lekara za antibiotik, lek za pritisak ili neki drugi, tako isto treba da poslušamo lekare da je vakcinacija jedini spas, jedini način da ponovo budemo onaj srčan narod, da radimo sve kao i pre - istakao je Ružić.

On je ukazao da nijedan dan nije prošao da ljudi iz njegovog ministarstva ne diskutuju sa zdravstvenom strukom šta sve mogu da učine da učenici budu u svojim klupama zdravi i bezbedni, navodi se u saopštenju.

- Kao prvi čuvar obrazovnog sistema, neću da dozvolim nikada da deca budu ugrožena i zato i imamo sve više škola koje prelaze na onlajn. Ali, dokle god pojedini idu na veselja, skupove i nevakcinisani ignorišu sve što se priča i svesno šire zarazu, iz ovog vrtloga nećemo izaći. Zdravlje i obrazovanje dece neću da žrtvujem - naglasio je Ružić.

On je dodao da će Ministarstvo i prosvetni radnici dati maksimum da deca što duže budu u klupama sa vršnjacima i svojim nastavnicima, ali da ne mogu sami to da obezbede.

- Opametimo se - poručio je u saopštenju Ružić.

Da je krajnje vreme da građani počnu da se pridržavaju postojećih epidemioloških mera, pokazuje i činjenica da je u poslednja 24 sata 35 obolelih od korone izgubilo bitku sa virusom. Istovremeno, zaraženo je još 6.745 osoba od testiranih 22.547. Na respiratoru je 177 pacijenata.

Foto Tanjug

"Udar" kovida na najmlađe istakao je i zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović i naglasio da je vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina veoma važna. Za RTS je izjavio da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba i da su imali i nekoliko dece sa upalom pluća izazvanom virusom korona, ali da nije bilo životno ugroženih mališana.

Vukomanović je istakao da delta soj virusa donosi sve veći broj obolelih, ali da u britanskim i američkim studijama nema jasnih pokazatelja da se značajno povećava broj hospitalizovane dece. 

Foto AP

USKORO KOVID-PROPUSNICE

KADA je reč o kovid-propusnicama, Vukomanović je objasnio da će predlog biti uskoro prosleđen i da on podrazumeva da budu uvedene za sve starije od 16 godina.

- Mislim da će one uskoro biti uvedene, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze - istakao je Vukomanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve