OTVARA SE DEČIJA KOVID AMBULANTA: Epidemiološka situacija u Leskovcu prešla u vanrednu, koronom zaraženo sve više najmlađih

I. MITIĆ

17. 09. 2021. u 20:24

ČLANOVI gradskog Štaba za vanredne situacije ocenili su da je epidemiološka situacija u Leskovcu prešla u vanrednu, a zbog sve većeg broja zaražene dece odlučeno je da se otvori posebna kovid ambulanta koja će biti namenjena najmlađim pacijentima.

ОТВАРА СЕ ДЕЧИЈА КОВИД АМБУЛАНТА: Епидемиoлошка ситуација у Лесковцу прешла у ванредну, короном заражено све више најмлађих

Foto: I. Mitić

Prema podacima leskovačkog Zavoda za javno zdravlje(ZZJZ) u Jablaničkom okrugu, samo u poslednja dva dana, od virusa korona obolelo je 770 ljudi, a od tog broja 471 pacijent je iz grada na Veternici.

U poslednje dve sedmice na teritoriji okruga potvrđeno je 1842 slučaja infekcije, a u Leskovcu 1225. Najveći broj zaraženih registrovan je u porodičnim klasterima, ali i u velikim kolektivima.

Vršilac dužnosti direktora leskovačkog ZZJZ dr Ivan Sokolović je rekao da od početka epidemije najveći broj zaraženih ima fabrika „Aptiv“ gde je infekcija potvrđena kod 675 radnika. U „Juri“ su registrovana 423 obolela, dok opaki virus nije zaobišao ni Ustanovu za odrasle i starije gde za sada ima 97 zaraženih osoba.

Virus se sve više i brže širi i u leskovačkim školama. Tako je na području okruga, od početka školske godine, registrovano 437 zaraženih učenika što predstavlja čak 39 odsto prijavljenih slučajeva od početka epidemije.

VAKCINA

Na području Leskovca vakcinisana je polovina stanovništva, a zbog toga stručnjaci ukazuju na činjenicu da nevakcinisani građani doprinose opstanku i širenju virusa. Zato se apelovalo na njih „da shvate da prave problem ukupnoj populaciji, a posebno onima koji, iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu“.

U poslednja četiri dana obolela su 222 đaka, a u minula dva dana 114. Prema rečima epidemiologa najviše obolelih je uzrasta od 15 do 19 godina, ali se beleži rast i kod dece u osnovnim školama kao i u predškolskim ustanovama.

Zbog toga je gradski Štab za vanredne situacije odlučio da se u Dečijem dispanzeru, u prostorijama „sportske medicine“, otvori kovid ambulanta za pacijente predškolskog i školskog uzrasta.

Bez obzira na poražavajuće podatke, osnove škole nastavljaju sa redovnim radom, a od ponedeljka stupa na snagu rešenje prema kome odeljenje prelazi na onlajn nastavu ako se u njemu registruje troje i više zaražene dece. Kako je ranije saopšteno, učenici svih leskovačkih srednjih škola prelaze na „drugi model“ odnosno na kombinovanu nastavu.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da su škole opremljene svim neophodnim dezinfekcionim sredstvima uz ocenu da „poštuju propisane mere u okviru strategije ublažavanja rizika od transmisije virusa“. On je podsetio da je ključna dosledna i ispravna upotreba maski, održavanje fizičke distance, higijena ruku, redovno čišćenje i dezinfekcija prostora i saradnja škola sa nadležnom zdravstvenom službom.

Zbog rasta broja pacijenata kojima je neophodno bolničko lečenje, pored infektivnog i grudnog odeljenja, od danas je u kovid sistemu i fizikalna medicina, a od ponedeljka se očekuje da se Kovid bolnica proširi i na odeljenja zavisnosti i psihijatrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)