ŠKOLOVANJE NA SRPSKOM JEZIKU I U BRITANIJI: Naša dijaspora pokrenula inicijativu za reorganizaciju obrazovanja dece

Branko Puzović

05. 09. 2021. u 12:00

SRPSKA dijaspora u Velikoj Britaniji mnogobrojnim programima nastoji da mlade naraštaje što više približi otadžbini, njenoj kulturi, istoriji, veri, tradiciji, jeziku, običajima.

ШКОЛОВАЊЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И У БРИТАНИЈИ: Наша дијаспора покренула иницијативу за реорганизацију образовања деце

RADOST Polaznici Crkvene škole Sveti Sava u Londonu, Foto Crkvena škola Sv. Sava

Zato je pokrenuta inicijativa za nov način školovanja na srpskom jeziku u Ujedinjenom kraljevstvu i Irskoj, koje će, ocenjuju stručnjaci, biti mnogo efikasnije od dosadašnjeg.

Nova školska inicijativa pokrenuta je dopisom vladike britansko-skandinavskog Dositeja. Nastava bi pokrivala celu Veliku Britaniju i Irsku.

- Crkvena škola Svetog Save u Londonu koja će dogodine proslaviti šest decenija postojanja, uglavnom se bavila obrazovanjem dece koja su poreklom iz Srbije - kaže Valjevac, dr Goran Mašanović (52), redovni profesor na Univerzitetu u Sautemptonu, član Prosvetnog odbora koja sprovodi uvođenje nove školske inicijative.

- Postojale su, u dužim ili kraćim periodima, srpske škole i u Birmingemu, Bradfordu, Halifaksu, Bedfordu i Lesteru, gde je bilo mnogo naše emigracije posle Drugog svetskog rata. Međutim, s vremenom, menja se sastav srpske dijaspore u Velikoj Britaniji i to zahteva promenu metoda u srpskim školama.

Novi program namenjen je deci od pet do 12 godina, srpski se uči kao drugi jezik. Program je akreditovan u Srbiji, ima onlajn platformu za učenje i neformalno druženje sa decom iz celog sveta. Nastava će se održavati vikendom, uz dodatni onlajn čas sredinom sedmice. Program je kompatibilan sa postojećim za decu od 12 do 18 godina, koji već nekoliko godina organizuje Okrugli sto srpskih organizacija u Velikoj Britaniji.

Naš sagovornik bavi se istraživanjem silicijumske fotonike, koja predstavlja budućnost u mnogim oblastima nauke, tehnike i svakodnevnog života, radi na više izuzetno značajnih projekata iz te oblasti. Uz briljantnu naučnu karijeru, ovaj naučnik svetskog glasa, dve decenije sa porodicom živi u UK. Ističe da se procenjuje da bi novi koncept srpske škole mogao da okupi više od 200 učenika.

- Od aprila uveliko radimo na projektu, okupili smo odličan tim nastavnika i stručnjaka iz oblasti obrazovanja, a nastava u učionicama bila bi organizovana tamo gde deca mogu da dođu - kaže dr Mašanović.

- Za đake iz drugih gradova bila bi organizovana onlajn nastava. Cilj je da što više dece upozna srpski jezik, veronauku, istoriju, kulturu, običaje, baštinu. Ali, i da zbližimo srpske zajednice, pogotovo što sada mnogo Srba, za koje i ne znamo da su se doselili, živi širom Ujedinjenog Kraljevstva. Želimo da se srpska dijaspora, naročito mladi, što bolje međusobno upoznaju i druže.

Kada dobro nauče srpski jezik, procena je, ističe Mašanović, deca će se više radovati putovanjima u Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku...

- Naša crkvena škola u Londonu dva puta je organizovala putovanja učenika u Srbiju, u Beograd, gde su posetili Narodno pozorište, Hram Svetog Save, Narodnu biblioteku, Patrijaršiju, Beli dvor, Muzej Nikole Tesle, druge znamenitosti - kaže dr Mašanović, zaključujući da su deca bila oduševljena.

DIPLOME ZA EVROPU

Foto Privatna arhiva

 

- DO sada su škole u Velikoj Britaniji radile po programima sličnim kao u Srbiji - kaže dr Goran Mašanović (na slici).

- Međutim, sa novim generacijama dijaspore, pokazalo se da đaci slabije govore srpski, jer roditelji nemaju vremena da im se posvete.

Čak i roditelji, ako su druga ili treća generacija Srba koji žive u Britaniji, mogu slabije da govore maternji jezik.

Kada te kurseve završe, deca dobijaju diplome koje su priznate u Srbiji i Evropi i sa kojima mogu da nastave školovanje na fakultetima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije